Svetová banka stopla pomoc Afganistanu, Taliban sa nedostane ani k zlatým rezervám štátu

TA3 TASR
25.8.2021 07:09

Svetová banka v utorok oznámila, že pozastavila finančnú pomoc Afganistanu. Vyjadrila pritom "hlboké znepokojenie" nad situáciou v tejto krajine po tom, ako sa v nej moci chopilo radikálne islamistické hnutie Taliban.

"Pozastavili sme vyplácanie financií pre naše operácie v Afganistane a tamojšiu situáciu podrobne monitorujeme a vyhodnocujeme," uviedol pre agentúru AFP hovorca SB. Svetová banka má podľa neho vážne obavy z toho, aký bude mať súčasné dianie na perspektívy ďalšieho rozvoja krajiny, a predovšetkým z toho, ako ovplyvní postavenie miestnych žien.

Rozhodnutie o pozastavení finančnej pomoci bolo podľa AFP oznámené až po tom, ako boli z Afganistanu evakuovaní všetci pracovníci Svetovej banky, ktorá má v krajine momentálne rozpracovaných viac než dve desiatky rozvojových projektov. Ďalší postup bude SB úzko koordinovať so svojimi medzinárodnými partnermi. Svetová banka od roku 2002 poskytla Afganistanu približne 5,3 miliardy dolárov, hlavne vo forme grantov.

Washington už minulý týždeň oznámil, že Talibanu neumožní prístup k zlatým rezervám a finančnej hotovosti, ktoré patria Afganistanu a nachádzajú sa prevažne v zahraničí. Svoje operácie v Afganistane vrátane úverového programu už pozastavil aj Medzinárodný menový fond.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok