Mestá žiadali o stiahnutie reformy národných parkov. Ministerstvo o tom neuvažuje

TA3 TASR
24.8.2021 17:29

Ministerstvo životného prostredia neuvažuje o stiahnutí návrhu reformy národných parkov z rokovania Národnej rady SR. V utorok k tomu vyzvalo Združenie miest a obcí, MŽP však predpokladá, že jeho stanovisko je nedorozumením.

Tatry TANAP národný park Slovensko príroda ilu 1140px (TASR/Lukáš Furcoň)
TASR/Lukáš Furcoň

Pripomienkam vraj vyhoveli

Minister životného prostredia Ján Budaj sa vo veci stanoviska združenia k reforme stretol s ústredným riaditeľom kancelárie ZMOS Michal Kaliňákom. Stanovisko ZMOS podľa envirorezortu vychádza z mylných predpokladov. Združenie v ňom napríklad tvrdí, že zákonom sa prevedú pozemky vo všetkých chránených oblastiach a ich ochranných pásmach pod štátnu ochranu prírody. MŽP oponuje, že takýto prevod nenavrhuje a neobsahuje ho ani návrh koaličných poslancov, o ktorom má rokovať v druhom čítaní parlament.

Rezort uvádza, že pripomienkam, ktoré ZMOS vzniesol v rámci medzirezortného pripomienkového konania, predkladatelia zákona vyhoveli. "Náhla zmena postoja ZMOS-u sa preto MŽP zdá byť vysvetliteľná iba nedorozumením," konštatuje. Združenie tiež uviedlo, že reforma národných parkov bude mať nepriaznivý vplyv na zamestnanosť. To však podľa ministerstva nie je pravda a národné parky majú byť po reforme financované z eurofondov, čo má priniesť nové financie a pracovné príležitosti.

MŽP vyvrátilo aj tvrdenie ZMOS, že prevod správy lesov v národných parkoch zhorší protipovodňovú ochranu obcí. Prevod má, naopak, pomôcť ochrane, keďže pod ministerstvo spadá Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý je správcom vodných tokov a zasahuje v prípade povodní.

Hlasovať sa má v septembri

Budaj si s Kaliňákom na stretnutí vysvetlili viaceré nezrovnalosti. Zhodli sa, že súčasťou reformy má byť zriadenie rád národných parkov, v ktorých budú mať zastúpenie samosprávy, miestni podnikatelia, školy, športové kluby a ďalšie subjekty pôsobiace na území národných parkov. Zhodli sa tiež na tom, že reforma národných parkov si bude vyžadovať pokračovanie diskusie MŽP s obcami a mestami na ich území.

Poslanci parlamentu by mali o novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorej súčasťou je reforma národných parkov, hlasovať v septembri. O reforme viedol envirorezort sériu diskusií po celom Slovensku. Na začiatku augusta sa uskutočnilo posledné rokovanie o budúcnosti národných parkov vo Svite. To sprevádzali protesty niekoľkých desiatok nespokojných ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok