Ďalšia pandémia podobná covid-19 príde do 59 rokov. Vedci povedali, kedy by mohlo ľudstvo vymrieť

TA3/zk
25.8.2021 06:30

Pandémia koronavírusu zasiahla celý svet. Na takúto situáciu však nebol nikto pripravený. A hoci všetci stále čakáme, kým sa tá súčasná skončí, podľa odborníkov by sme mali pripravovať na ďalšiu. Tá najbližšia by svet mohla zasiahnuť už do roku 2080.

rúško (1140px) TASR/DPA
TASR/DPA

Covid-19 je jedným z najsmrteľnejších vírusov za viac ako storočie, tvrdí tím vedený odborníkmi z Univerzity v talianskej Padove. Pandémie ako covid-19 nie sú udalosťami, ktoré sa vyskytnú raz za život, ale v skutočnosti sú „relatívne pravdepodobné“.

Štúdia, ktorá vyšla v uplynulých dňoch v americkom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, analyzovala záznamy o nových ohniskách chorôb za posledné štyri storočia. Pritom zistila, že v ktoromkoľvek roku existuje pravdepodobnosť 2 percentá, že dôjde k udalosti podobnej pandémii covid-19. Znamená to, že hocikto, kto sa narodil v roku 2000, mal 38-percentnú šancu, že zažije pandémiu. Matematika však kreslí čierny scenár. Podľa štúdie totiž pravdepodobnosť pandémie len rastie.

Autor štúdie Marco Marani a jeho tím použili nové štatistické metódy na určenie frekvencie a rozsahu pandémií bez okamžitého lekárskeho zásahu, ktoré sa datujú 400 rokov dozadu. Zarátali sem aj také pandémie ako čierny mor, kiahne, týfus, cholera a chrípka. Zistili značnú variabilitu v rýchlosti, akou sa v minulosti vyskytovali pandémie, ale tiež objavili vzorce vo frekvencii vzniku ohnísk. To im umožnilo predpovedať, s akou šancou sa podobné udalosti zopakujú. „Najdôležitejšie je, že veľké pandémie ako covid-19 a španielska chrípka sú relatívne podobné,“ hovorí spoluautor štúdie profesor William Pan z Duke University.

Pandémia, ktorá dokáže zničiť ľudstvo

Tím tiež zistil, že riziko vzniku veľkých ohnísk rýchlo rastie. Odhalili, že pravdepodobnosť prepuknutia nových chorôb bude v najbližších desaťročiach trojnásobne rásť. S využitím tohto zvýšeného rizikového faktora Marani a jeho kolegovia odhadujú, že pandémia rozsahom podobná covidu je pravdepodobná v rozpätí 59 rokov. Najdesivejšia je však vízia, že v najbližších 12-tisíc rokoch dôjde k takej pandémii, ktorá bude schopná zničiť celú ľudskú rasu.

Existuje niečo, čo môžeme v tejto situácii robiť? „Poukazuje to na dôležitosť včasnej reakcie na ohniská chorôb a budovanie kapacít na sledovanie pandémie v miestnom aj globálnom meradle, ako aj na stanovenie výskumného programu, ktorý pomôže pochopiť, prečo sú veľké ohniská stále bežnejšie,“ hovorí profesor Pan. K významným faktorom, ktoré vedú k šíreniu takýchto chorôb patrí rast populácie a zhoršovanie životného prostredia. Ak sa podarí zistiť, čo je príčinou nárastu pandémií, umožní to ľudstvu nájsť spôsoby, ako im predchádzať alebo aspoň minimalizovať dôsledky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok