Šéf CIA mal v Kábule utajené stretnutie so spoluzakladateľom Talibanu

TA3 TASR
24.8.2021 14:48

Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby William Burns pricestoval v pondelok do afganského hlavného mesta Kábul, kde sa stretol so spoluzakladateľom militantného hnutia Taliban mullom Abdalom Ghaním Barádarom. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

O utajovanom stretnutí Burnsa s Barádarom ako prvý informoval denník The Washington Post. Túto informáciu následne pre AP potvrdil predstaviteľ, ktorý prehovoril pod podmienkou anonymity. Podrobnosti o priebehu tohto stretnutia neboli bezprostredne známe.

Samotná CIA odmietla záležitosť komentovať, informovala stanica NBC News. Taliban po rýchlej ofenzíve prevzal moc v Afganistane v polovici augusta a USA a ich spojenci sa naliehavo snažia evakuovať desaťtisíce ľudí z krajiny pred 31. augustom, ktorý prezident USA Joe Biden stanovil pre úplný odsun amerických síl z Afganistanu.

Európska únia a Británia tvrdia, že do tohto termínu nebude možné dostať z krajiny všetkých, ktorí majú byť evakuovaní. Biden je tak pod tlakom na predĺženie tejto lehoty. Taliban však varoval, že by to malo svoje "dôsledky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok