Je to covid alebo prechladnutie? Toto hovoria o oboch vírusoch lekári

TA3
25.8.2021 07:00

Infekcie horných dýchacích ciest, ktoré spôsobujú bežné prechladnutie, majú veľmi podobné príznaky ako Covid-19. Najmä, ak ide o mierne prípady koronavírusovej infekcie.

Je to covid alebo prechladnutie? Toto hovoria o oboch vírusoch lekári
ČTK

Dištanc nezabrzdil len koronavírus

Čo potrebujete vedieť o letných prechladnutiach, čo môžu mať ich symptómy spoločné s príznakmi ochorenia Covid-19 a čo odporúčajú odborníci urobiť, ak ochoriete? Odpovede ponúka web Health.

Je pravda, že bežná chrípka či prechladnutie majú tendenciu častejšie nás ohrozovať v zime, hovorí Natasha Bhuyanová z Arizonskej university v Phoenixe. Studený a suchý vzduch umožňuje vírusom ľahšie šírenie do dýchacích ciest. Ľudia zároveň kvôli zlému počasiu trávia viac času v interiéroch, kde je prenos vírusov pravdepodobnejší než vonku.

Príčinou aktuálnych letných prechladnutí je aj pokles covidu. Používanie rúšok či respirátorov a sociálny dištanc doteraz bránili ľuďom prechladnúť. Toto leto to však vyzerá inak. „Keďže sme museli veľmi prísne počas dlhšieho obdobia dodržiavať sociálny dištanc, mnohé vírusy, ktoré spôsobujú prechladnutie, jednoducho nemali príležitosť infikovať ľudí,“ hovorí odborník na infekčné choroby Amesh A. Adalja z Centra Johnsa Hopkinsa. „Keď ľudia opäť začali sociálne komunikovať, začíname vidieť, ako sa tieto vírusy začínajú množiť.“

ČTK ČTK

Letné prechladnutie alebo príznaky covidu?

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) k bežným príznakom prechladnutia obvykle patria: bolesť hrdla, výtok z nosa, kašeľ, kýchanie, bolesti hlavy a bolesti tela.

Na porovnanie, podľa CDC medzi hlavné príznaky ochorenia Covid-19 patria najmä horúčka či zimnica a dýchavičnosť. Variant Delta, ktorý v súčasnosti predstavuje viac ako 80 percent prípadov v USA, má však ďalšie znaky, o ktorých je potrebné vedieť.

„Príznaky variantu Delta sa líšia od pôvodného kmeňa koronavírusu,“ vysvetľuje doktorka Bhuyanová. "Pri pôvodnom kmeni mali ľudia zvyčajne kašeľ, horúčku a dýchavičnosť. Pri variante Delta môžu ľudia cítiť upchatý nos, bolesť hlavy, hrdla alebo dokonca bolesť žalúdka. Mnohé z týchto príznakov sú podobné nádche, alergii, alebo infekcii dutín."

Dokonca ani stratu chuti a čuchu, ktorá bola považovaná za výrazný symptóm covidu, nemožno pripísať výlučne koronavírusu. „Strata chuti alebo čuchu môže byť spôsobená covidom s vyšším stupňom závažnosti, nie je však nezvyčajné, keď sa objaví aj v prípade iných respiračných vírusov, pričom sa spája s výrazným upchatím nosa,“ hovorí doktor Adalja.

Presný návod nie je

Neexistuje teda návod, ako by človek mohol ľahko rozlíšiť covid od iných infekcií horných dýchacích ciest. „Príznaky sa prekrývajú, takže nie je žiadny konkrétny znak, vďaka ktorému by ste mohli s konečnou platnosťou povedať: toto nie je Covid-19,“ hovorí Adalja.

Je však potrebné spomenúť, že závažná covidová infekcia je u ľudí, ktorí sú plne zaočkovaní, zriedkavá, hovorí doktor Adalja. „Prvá vec, o ktorej by som premýšľal, sú iné respiračné vírusy,“ poznamenal. „Pravdepodobnosť, že infekciou horných dýchacích ciest bude po úplnom očkovaní covid, klesá.“

Vzhľadom na to, do akej miery sa môžu symptómy variantu Delta SARS-CoV-2 podobať letnému prechladnutiu, je jediným spoľahlivým spôsobom, ako ich rozlíšiť, testovanie na Covid-19, zhodujú sa špecialisti Adalja aj Bhuvanová.

Ako sa liečiť?

Ak ste symptomatickí a máte pozitívny test na koronavírus, CDC odporúča odpočinok, vysokú hydratáciu a užívanie voľnopredajných liekov, ako napríklad acetaminofén. Tiež odporúčajú izolovať sa počas desiatich dní od nástupu symptómov. Izoláciu môžete ukončiť, keď príznaky začnú miznúť a uplynie najmenej 24 hodín od horúčky (ak neužívate lieky znižujúce horúčku).

chrípka čaj liek vitamín choroba 1140 px (SITA/Jozef Jakubčo) SITA/Jozef Jakubčo

Keď váš test vylúči Covid-19 a ostane vám letná nádcha, doktor Adalja odporúča príznaky liečiť voľne predajnými prostriedkami proti kašľu a prechladnutiu.

Ak potrebujete presnejšie rady, obráťte sa na svojho lekára, ktorý vám môže poradiť najlepšie možnosti liečby. Web Health upozorňuje, že informácie v článku sú presné v čase jeho vydania, ale keďže situácia okolo Covid-19 sa stále vyvíja, je možné, že niektoré údaje sa od zverejnenia zmenili. Odporúča navštevovať spoľahlivé oficiálne zdroje informácií ako CDC a WHO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok