Briti nedokážu z Afganistanu evakuovať všetkých. Musia si vyberať a čas sa kráti

TA3 TASR
24.8.2021 11:24

Britský minister obrany Ben Wallace varoval, že jeho vláde sa do konca augusta nepodarí evakuovať z Afganistanu každého a už teraz si musí "tvrdo stanovovať priority".

afga
TASR/AP

"Počas uplynulých 24 hodín sme odtiaľ dostali 2000 ľudí - od apríla dovedna 10.000," uviedol v rozhovore pre BBC a dodal, že ide o príliš veľkú operáciu, aby ju mohli ukončiť do 31. augusta. "Chceli by sme ostať dlhšie, ak to bude možné. Avšak najväčší hlas tu majú USA a Taliban," upozornil.

"Ak USA rozhodnú, že termín neposunú, do 31. augusta odídeme," povedal britský minister obrany. Na otázku, či by nepomohlo vyslanie väčšieho počtu britských vojakov do Afganistanu, minister odpovedal, že "nejde o množstvo britských ozbrojených síl, ale či medzinárodné spoločenstvo chce obnoviť boje". "Mohol by som tam poslať tisícky vojakov, aby zabezpečili letisko. Ale načo? Aby ich tam ostreľovali, napádali a aby to spustilo permanentné boje?" uzavrel britský minister.

Britský premiér Boris Johnson, ktorý bude v utorok popoludní hostiť virtuálny summit krajín G7 o Afganistane, chce podľa médií požiadať amerického prezidenta Joea Bidena o odklad stiahnutia amerických vojakov z Iraku, aby pomohli zabezpečiť evakuácie z krajiny. Podľa BBC však nie je jasné, či bude Biden ochotný vyhovieť tejto požiadavke. Taliban už varoval, že prípadný odklad odchodu cudzích síl z krajiny "bude mať dôsledky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok