Zomrel najvyšší Američan Igor Vovkovinskiy, meral 2,34 metra

TA3 TASR
23.8.2021 20:48

Vo veku 38 rokov zomrel v meste Rochester v americkom štáte Minnesota Igor Vovkovinskiy, ktorý bol oficiálne najvyšším Američanom.

Zomrel najvyšší Američan Igor Vovkovinskiy, meral 2,34 metra
TASR/AP

Jeho rodina oznámila, že Vovkovinskiy zomrel ešte v piatok na následky choroby srdca. Jeho matka Svetlana pracuje ako zdravotná sestra na prestížnej klinike Mayo v Rochestri, kde jej syn umrel. Igor Vovkovinskiy sa narodil 8. septembra 1982 v ukrajinskom meste Bar. Po prvý raz sa prišiel liečiť na kliniku Mayo v USA už v roku 1989. Nádor tlačiaci na jeho hypofýzu totiž spôsobil, že tá vylučovala abnormálne vysoké množstvo rastového hormónu. 

Chlapec napokon vyrástol až do výšky 234,5 centimetrov a usadil sa v Rochesteri. Keď mal 27 rokov, zapísali ho do Guinnessovej knihy rekordov ako najvyššieho človeka žijúceho v Spojených štátoch. Podľa jeho staršieho brata, ktorý poskytol rozhovor pre denník Star Tribune of Minneapolis, bol Igor po príchode do USA "hviezdou", ale radšej by chcel "žiť normálnym životom".

V roku 2009 si ho počas prejavu všimol americký prezident Barack Obama. Igor mal na sebe tričko s nápisom "najväčší Obamov priaznivec". V roku 2012 zorganizoval verejnú zbierku na financovanie špeciálnych topánok, ktoré by mu pri chôdzi nespôsobovali "obrovskú bolesť". Stanovený cieľ vo výške 16.000 amerických dolárov štedrí darcovia výrazne prekonali. Jedna z amerických spoločností vyrábajúca športovú obuv mu následne vyrobila tenisky na mieru zadarmo.

V roku 2013 sa Igor Vovkovinskiy objavil v pesničkovej súťaži Eurovision Song Contest, keď doniesol ukrajinskú speváčku Zlatu Ognevičovú na pódium počas finálového vystúpenia vo švédskom meste Malmö. Posledná rozlúčka so zosnulým Američanom ukrajinského pôvodu bude v meste Rochester v sobotu 28. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok