Česká vláda zmenila názor, testovanie bude aj naďalej bezplatné

TA3 TASR
23.8.2021 16:19

Testy na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 budú v Česku aj po 1. septembri hradené zo zdravotného poistenia. Po rokovaní vlády to uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, podľa ktorého je dôvodom tohto rozhodnutia zhoršujúca sa epidemiologická situácia v okolitých krajinách.

V Česku sa život vracia do normálu, takto vyzerajú nové pravidlá
TASR/AP

Situácia za hranicami

Ako pripomína spravodajský server iDnes.cz, vláda ČR minulý týždeň avizovala, že testy budú od 1. septembra z poistenia hradené len ľuďom do 18 rokov alebo tým, ktorí sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať, prípadne očkovanie ešte nemajú dokončené.

"Situácia v okolitých štátoch sa zhoršuje. Pred mesiacom sa začala situácia zhoršovať v Španielsku, teraz sa zhoršuje aj u našich západných susedov, napríklad v Nemecku," vysvetlil zrušenie avizovanej zmeny Vojtěch, ktorého cituje server Novinky.cz.

České opozičné strany predtým opakovane vyzvali vládnu koalíciu, aby poisťovne aj naďalej hradili testy všetkým občanom, pripomína iDnes. Obyvatelia ČR majú v súčasnosti hradené z verejného zdravotného poistenia mesačne dva testy na covid metódou PCR a štyri antigénne.

Daň na respirátory

Vláda zároveň schválila predĺženie odpustenia dane DPH pre respirátory triedy FFP2 a vyššej, a to do konca októbra. Toto opatrenie vláda zaviedla na začiatku februára a pôvodne malo trvať dva mesiace.

Českí hygienici v nedeľu vykonali viac ako 57.000 testov na koronavírus, pozitívnych bolo 107 z nich. To je o 31 prípadov viac ako predchádzajúcu nedeľu. Od začiatku vlaňajšieho marca, keď sa v Česku objavili prvé prípady nákazy, bolo v krajine potvrdených takmer 1,68 milióna prípadov infekcie, pričom na covid zomrelo 30.385 ľudí. Úmrtí za uplynulý týždeň pribudlo deväť; posledné v piatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok