Klimatickí aktivisti protestujú v uliciach. Zablokovali centrum Londýna

TA3 TASR
23.8.2021 16:16

Tisícky ekologických aktivistov v pondelok zaplavili ulice Londýna potom, ako hnutie Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) minulý týždeň oznámilo, že plánuje vyvolať dva týždne "dopravného chaosu" v britskej metropole.

Klimatickí aktivisti protestujú v uliciach. Zablokovali centrum Londýna
ČTK

Demonštranti sa v pondelok predpoludním zhromaždili na Trafalgarskom námestí v srdci Londýna, kde zablokovali viacero prístupových ciest. Na miesto boli vyslané stovky členov metropolitnej polície. Aktivistom sa podarilo zablokovať aj rušný kruhový objazd v obchodnej štvrti Covent Garden. Potýčky s policajtmi v prvých hodinách protestu hlásené neboli.

Najnovšia akcia má názov Impossible Rebellion (Nemožná vzbura). Aktivisti obviňujú veľké nadnárodné spoločnosti z toho, že prispievajú k súčasnej zmene klímy. "Na čo čakáte? Až zaplavia vašu oblasť, alebo vašu ulicu sutiny a autá?," napísalo hnutie v pondelok na sociálnej sieti Twitter.


 

Skupina založená v roku 2018, združuje klimatických aktivistov, ktorí pomocou občianskej neposlušnosti zameriavajú pozornosť širokej verejnosti na nečinnosť v otázke globálneho otepľovania. Extinction Rebellion pravidelne organizuje demonštrácie zamerané proti bankám, finančným inštitúciám, energetickým firmám a mediálnym organizáciám.

Hnutie počas 11 dní trvajúcej akcie v roku 2019 zastavilo dopravu vo veľkej časti centra Londýna. Dostalo sa tým do pozornosti svetových médií, ale zároveň si vyslúžilo kritiku zo strany niektorých politikov pre narúšanie verejného poriadku.
 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok