Taliban vyznačil červenú čiaru, viac času na evakuáciu neposkytne

TA3 TASR
23.8.2021 12:43

Taliban nepredĺži termín na zotrvanie cudzích vojsk na území Afganistanu, a to ani za účelom evakuácie cudzincov a ich spolupracovníkov z krajiny. Hovorca Talibanu Suhajl Šáhín v rozhovore pre britskú televíziu Sky News povedal, že 31. august v tomto smere predstavuje "červenú čiaru".

Rusko
TASR/AP

"(Americký) prezident (Joe) Biden oznámil, že do 31. augusta stiahnu všetkých svojich vojakov. Ak to posunú, bude to znamenať bezdôvodné predĺženie okupácie," vyhlásil Šáhín. "Ak USA alebo Británia budú chcieť viac času na evakuáciu, odpoveď znie: nie. Inak to bude mať následky... Vytvorí to medzi nami nedôveru," dodal hovorca Talibanu.

Médiá medzitým informovali, že britský premiér Boris Johnson plánuje v utorok požiadať Bidena, aby americké jednotky ostali pomáhať pri evakuáciách z Afganistanu aj po 31. auguste. Cieľom je umožniť pokračovanie evakuačných letov. Johnson tak má urobiť počas utorňajšieho virtuálneho summitu krajín G7, informovala na svojej webovej stránke stanica BBC.

Spojené štáty plánujú stiahnuť z Afganistanu všetkých svojich vojakov do 31. augusta, pripomína BBC. Biden povedal, že o možnom posunutí tohto termínu sa rokuje. "Dúfame, že tak nebudeme musieť urobiť," povedal. Americkí vojaci podľa jeho slov rozšírili oblasť svojho pôsobenia okolo letiska v Kábule s cieľom urýchliť proces evakuácie. Taliban s týmto krokom súhlasil.

Britská vláda oznámila, že v súvislosti so stiahnutím britského personálu z Afganistanu nebol stanovený pevný termín. BBC však pripomína obavy, že bez podpory amerických vojakov nebudú zvyšní spojenci schopní zaistiť v okolí letiska bezpečnosť. Spojené kráľovstvo má v súčasnosti v Kábule viac ako 1000 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok