Podnikatelia sú pod kontrolou bez toho, aby o tom vedeli. Ako najčastejšie porušujú zákon?

TA3 TASR
23.8.2021 11:08

Kontroly registračných pokladníc ukázali, že podnikatelia najčastejšie porušujú zákon tým, že neevidujú tržby. Finančná správa počas uplynulého mesiaca preverila 917 podnikateľských subjektov, pričom v 112 prípadoch zistila nedodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

registračná pokladnica eKasa podnikateľ 1140px (SITA/Oles Cheresko)
SITA/Oles Cheresko

Kontrolóri pritom urobili 348 kontrolných nákupov a 569 online monitorovaní na mieste. V týchto prípadoch kontrolór pozoruje na mieste situáciu v prevádzke a prostredníctvom tabletu online monitoruje v systéme e-kasa zaznamenávanie tržieb. Zároveň vyhodnocuje stav počtu zákazníkov, ktorí vstúpili do prevádzky, resp. si zakúpili tovar alebo službu. Podnikateľ je tak pod kontrolou bez toho, aby o tom vedel. 

Pokiaľ kontrolór nemá pochybnosti o plnení povinnosti zo strany podnikateľa, kontrolný nákup nevykoná a neobmedzuje podnikateľa v jeho podnikateľskej činnosti. V 122 prípadoch sa ukázalo, že podnikatelia nedodržiavajú zákon o používaní  ERP. Ide o 35 % z celkového počtu kontrolných nákupov a 13 % z celkového počtu kontrol vrátane online monitorovania. V 95 prípadoch išlo o nezaevidovanie tržby, čo sa opätovne ukázalo ako najčastejšie porušovanie legislatívy. Kontrolóri uložili pokuty vo výške 34.890 eur.

Podnikateľom, ktorých navštívili kontrolóri, stúpli tržby za dva týždne po kontrole oproti rovnakému obdobiu pred kontrolou o 13 %. Počet vydaných pokladničných dokladov vzrástol o 24 %.

"Pri porovnaní tržieb pred spustením akcie v júni a počas kontrolnej akcie v júli, tak napríklad v sekcii pohostinstiev vzrástli tržby o 19 %, čo predstavuje sumu 13,1 milióna eur. V reštauračnom sektore a v jedálenských službách finančná správa zaznamenala nárast tržieb o 15 %, čo znamená 10 miliónov eur. Nejde však len o pozitívny vplyv kontrolných opatrení, ale aj začiatok letnej dovolenkovej sezóny. Kontroly pokračujú aj v tomto mesiaci," povedala hovorkyňa FS Martina Rybanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok