Nezamestnanosť má klesať i v nasledujúcich mesiacoch, žiadanou profesiou sú remeselníci

TA3 TASR
23.8.2021 10:05

V júli dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti 7,66 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ide o pokles, a to o 0,10 percentuálneho bodu (p. b.) z júnových 7,76 %.

nezamestnanosť 1140 px (TASR)
TASR

Informovalo o tom v piatok 20. augusta Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Analytici tvrdia, že takýto vývoj sa dal očakávať, a že nezamestnanosť bude klesať aj v nasledujúcich mesiacoch. Na predpandemickú úroveň sa však ešte nešplhá.

Rástol dopyt po operátoroch výroby

Analytici Úseku meny, štatistiky a výskumu Národnej banky Slovenska špecifikovali, že rástol dopyt najmä po operátoroch výroby. Tvoria takmer 45 % všetkých ponúkaných miest. "Druhou najžiadanejšou profesiou boli kvalifikovaní remeselníci," dodali analytici s tým, že po uvoľnení opatrení sa rapídne zvýšil aj dopyt po pracovníkoch v službách.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák vyzdvihol, že dobrou správou vzhľadom na štruktúru poklesu nezamestnanosti je, že poklesu v posledných mesiacoch pomáha najmä vyšší dopyt firiem po nových zamestnancoch. Trh práce podľa jeho slov v júli v porovnaní s predpandemickým júlom (2019) absorboval takmer o pätinu viac nezamestnaných.

"Pokles nezamestnanosti pomohli zvýrazniť aj opätovne sa sprísňujúce kontroly nezamestnaných na úradoch práce," podotkol analytik s tým, že tie pre nespoluprácu vyradili takmer tisícku nezamestnaných.

Pokles nezamestnanosti sa však podľa Koršňáka nedá pripisovať len úbytku nezamestnaných, ale aj slabšiemu prítoku nezamestnaných do štatistík. V júli v porovnaní s predpandemickým letom ich na úrady práce prišlo o desatinu menej.

Vplyv môže mať i tretia vlna

Kým analytici ÚMS predpovedajú, že pozitívny vývoj sa dá očakávať aj v nasledujúcich mesiacoch, Koršňák upozorňuje, že na úroveň spred pandémie sa bude nezamestnanosť vracať len veľmi pomaly. Zrejme sa tak nestane skôr, ako v druhej polovici roka 2023.

"V dôsledku dlhodobých nerovnováh na trhu práce je možné očakávať, že niektoré regióny a sektory ekonomiky by už v závere tohto roka – za predpokladu, že tretia vlna pandémie už zásadnejšie ekonomiku nespomalí – mohli pociťovať akútny nedostatok vhodnej pracovnej sily, čo by mohlo opätovne zvýšiť tlak na rast miezd i dovoz pracovnej sily zo zahraničia," uzavrel Koršňák.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok