Akékoľvek snahy budú vetovať. Sme rodina nechce prijať viac Afgancov

TA3 TASR
22.8.2021 14:40

Kým bude hnutie Sme rodina vo vládnej koalícii, tak nedovolí navyšovať počet prijatých Afgancov. Uviedol to predseda Národnej rady SR Boris Kollár na sociálnej sieti s tým, že akékoľvek snahy koaličných partnerov o navyšovanie budú vetovať.

Kollár poznamenal, že súhlasí s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom. "Oni sa nedajú integrovať, a preto ich treba pomôcť zachrániť v ich prirodzenom prostredí, v ich civilizačnom okruhu ich relígií, čím sú okolité štáty," poznamenal Kollár.

Premiér Eduard Heger ešte v pondelok hovoril o tom, že vládny kabinet sa rozhodol poskytnúť azyl desiatim občanom Afganistanu, ktorí za posledné roky veľmi intenzívne spolupracovali s členskými štátmi EÚ. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok v utorok povedal, že číslo desať Afgancov "nie je vytesané do kameňa".

Mimoparlamentná SNS odmieta prerozdeľovanie utečencov a výzvu predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej na to, aby sa každý štát prihlásil k určitému počtu utečencov. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

Európska komisia vyzvala všetky krajiny Európskej únie, aby prostredníctvom programu presídlenia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov prijali viac ľudí z Afganistanu. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA. Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v sobotu na návšteve španielskeho prijímacieho strediska pre evakuovaných z Afganistanu adresovala podobnú výzvu všetkým štátom, ktoré sa podieľali na misii v tejto stredoázijskej krajine. Členovia EÚ, ktorí prijmú utečencov, môžu podľa nej dostať finančnú pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok