Zlodeji ukradli meď z komplexu Stĺpa víťazstva v Berlíne, škody sú stotisícové

TA3 TASR
21.8.2021 18:08

Škody vo výške niekoľko stotisíc eur spôsobili neznámi páchatelia, ktorí v noci z utorka na stredu ukradli medenú krytinu zo striech budov v komplexe Stĺpa víťazstva (Siegessäule). Informoval o tom v sobotu na svojej stránke denník B.Z.

Zlodeji ukradli meď z komplexu Stĺpa víťazstva v Berlíne, škody sú stotisícové
TASR/DPA

Zamestnanci okresného úradu najprv zistili poškodenie medenej strechy jedného zo štyroch tzv. tunelových domčekov, v ktorých sú vstupy do tunelov vedúcich k pamätníku popod rušnú Ulicu 17. júna, a privolali políciu.

Následná kontrola ukázala, že medené časti striech boli odstránené celkovo z troch budov. Zlodeji ukradli meď iba tam, kde to nebolo vidno zo zeme. Vzhľadom na závažnosť krádeže prevzala vyšetrovanie kriminálna polícia.

Spôsobená škoda sa pohybuje v stovkách tisíc eur pretože okrem krádeže materiálu bola poškodená aj konštrukcia strechy a na obnovu je potrebné splniť kritériá pamiatkovej ochrany.

Stĺp víťazstva je jednou z najznámejších pamiatok Berlína. Odhalený bol v roku 1873 ako pomník tzv. vojen za zjednotenie Nemecka (dánsko-nemeckej vojny, prusko-rakúskej vojny a prusko-francúzskej vojny). Na jeho vrchole je 8,3 metra vysoká socha Víťazstvo. Pôvodne stál pred kráľovským palácom na dnešnom Námestí republiky. V rámci prípravy výstavby hlavného mesta Tretej ríše bol v rokoch 1938 a 1939 premiestnený na svoje súčasné miesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok