Taliban v Kábule nepúšťa do úradov Afgancov, ktorí sa vracajú do práce

TA3 TASR
21.8.2021 15:50

Afganským vládnym zamestnancom v Kábule zabránili v sobotu militanti z hnutia Taliban vrátiť sa do práce, bol to pritom prvý deň pracovného týždňa.

Taliban v Kábule nepúšťa do úradov Afgancov, ktorí sa vracajú do práce
TASR/AP

Funguje iba niekoľko telekomunikačných firiem

Odvtedy, čo radikálne islamistické hnutie pred šiestimi dňami prevzalo moc v Afganistane, sú vládne budovy, banky, pasové oddelenia, školy a univerzity väčšinou stále zatvorené. Posledných niekoľko dní funguje iba malý počet súkromných telekomunikačných spoločnosti. "Išiel som dnes ráno do úradu, ale členovia Talibanu, ktorí stáli pri vchode, nám povedali, že nedostali žiadne príkazy znovu otvoriť vládne úrady," opísal situáciu vládny zamestnanec Hamdulláh.

"Povedali nám, aby sme sledovali televíziu alebo počúvali rádio, kde bude zverejnený oznam, kedy sa pracoviská otvoria," dodal. Taliban po stiahnutí amerických a zahraničných síl z Afganistanu nečakane rýchlo obsadil metropolu Kábul a prevzal moc. Taký náhly vývoj situácie ohromil svet. V chaose po páde afganskej vlády je jednou z hlavných obáv Afgancov to, či budú ďalej dostávať plat.

Prázdne cesty

Väčšina ciest v hlavnom meste Kábul bola do veľkej miery prázdna, keďže Taliban má na nich rozmiestnené kontrolné stanovištia a militanti tam hliadkujú. Cesty vedúce k ministerstvu zahraničných vecí v center Kábulu boli takisto uzatvorené, uviedol pre AFP zamestnanec ministerstva.

"Nikomu nedovoľujú vojsť do budovy ministerstva," povedal zamestnanec pod podmienkou zachovania anonymity. "Jeden z talibov mi dokonca odporučil, aby som počkal, kým nebude vymenovaný nový minister a riaditelia oddelení," dodal. Zatvorený bol aj devízový trh, keďže čakal na inštrukcie od centrálnej banky, uviedli obchodníci.

Ďalší zamestnanec mestskej radnice v Kábule vyhlásil, že bol sklamaný, že Taliban neotvoril úrady. "Prišiel som s veľkou nádejou, ale odišiel som sklamaný," dodal. Zamestnanci ministerstva pre obnovu vidieka v Kábule však mohli vojsť do budovy, keď sa preukázali dokladom totožnosti, informoval jeden zamestnanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok