Problémy s kolenami nemusia pokaziť prechádzky, pomôcť si viete aj sami

TA3/bd
21.8.2021 14:00

Vďaka prechádzke sa všetci cítime vždy lepšie. Pozdvihne to našu náladu a naštartuje metabolizmus. Bolesť kolena pri chôdzi do kopca alebo z kopca vám však môže natrvalo vyhodiť zo skrine vychádzkovú obuv.

Problémy s kolenami nemusia pokaziť prechádzky, pomôcť si viete aj sami
FreePik

Bolesti kolena sú síce náročné, ale väčšinou liečiteľné. Príčinou môže byť: 

Tendinóza

Bolesť kolena pri chôdzi do kopca môže byť spôsobená patelárnou tendinitídou, pri ktorej sa zapáli šľacha v kolene. Pomôže cvičenie na posilnenie nôh a rehabilitácia zameraná na posilnenie kolenných kĺbov. 

Poškodenie chrupavky

Ďalší problém s kolenom, ktorý môže byť na vine vašich bolestí je chondromalácia (rozpad tkaniva na kolennom kĺbe). Ak je vaša chrupavka opotrebovaná, cítite veľkú bolesť, keď sa koleno ohýba a narovnáva, čo spôsobuje, že sa kosť trie o drsnú chrupavku. Bolesti zmierňuje ortéza.

koleno FreePik

Artritída

Aj artritída môže spôsobiť, že chôdza do kopca je náročná a bolestivá. Jedná sa o zápalové ochorenie kĺbu. Prejavuje sa opuchom, sčervenaním, bolesťou a obmedzením pohybu. Môže to skončiť až zmenou tvaru kĺbu a vytlačiť kosti z ich normálnej polohy. Liečba je založená na zmiernení bolesti a spomaľovaní rozvoja ochorenia, ale aj čiastočnej operácii náhrady kolena, artroskopickej chirurgie alebo osteotómie.

Bežecké koleno

Jedným z najčastejších problémov s kolenom je syndróm patelofemorálnej bolesti najmä u pubertálnych dievčat. Nazýva sa aj bežecké koleno. Liečba je vo väčšine prípadov neoperačná. Základom je fyzioterapia, cvičenie zamerané na rovnováhu. Používajú sa ortézy a tejpovanie.

koleno fyzioterapia FreePik

Syndróm iliotibiálneho traktu

Ďalším bežným problémom kolena pri chôdzi do kopca je syndróm iliotibiálneho traktu, ktorý mávajú väčšinou bežci. Prvotnou príčinou je obyčajne nesprávna technika behu. Začína pri vašom boku, prechádza po nohe až cez kolennú čiapku. Iliotibiálny trakt je vlastne pás hrubého spojivového tkaniva, ktoré pomáha narovnať kolenný kĺb, a tiež pri pohybe bedrového kĺbu do strany. 

Zápal spôsobuje opuch kolena a bočnú bolesť v oblasti kolenného klobúka. Bolesť je často taká silná, že človek musí prestať cvičiť. Liečba spočíva v masáži, ktorá dokáže zmierniť problém, ale aj vo cvičení na penovom valci.  Na bolestivé miesto môžete prikladať ľadový obklad. 

koleno FreePik

Upravte si kolená jednoduchým posilňovaním:

Bicyklovanie

Jazda na stacionárnom alebo klasickom bicykli je vynikajúcim spôsobom, ako si kondične upraviť kolená a podporné svaly. Bicyklovanie buduje silu a vytrvalosť vašich kvadricepsov a hamstringov, čím posilňuje vaše kolená. Začnite bicyklovať dva až tri mesiace predtým, ako sa chystáte na turistiku. Skúste jazdiť aspoň 20 minút denne, tri až päť dní v týždni, aby ste si upravili nohy a predišli problémom.

Natiahnite hamstringy

Udržanie pružných hamstringov udrží vaše kolená zdravé a pomôže predchádzať bolestiam. Posaďte sa na okraj stoličky s pokrčenou ľavou nohou a pravou nohou natiahnutou s pätou na podlahe a prstami hore. Zhlboka sa nadýchnite. Pri výdychu držte chrbát vystretý a pomaly sa predkloňte v páse, kým nepocítite natiahnutie zadnej časti pravej nohy. Držte strečing 30 sekúnd, potom pohyb zopakujte ľavou nohou. Opakujte strečing dvakrát na každú nohu.

Natiahnite lýtka

Denne naťahujte aj lýtka, aby ste predišli akémukoľvek zbytočnému napätiu, ktoré môže viesť k bolestiam kolena.

Témy: chrupavka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok