Nápor covidu marí štart školského roka, pozitívni sú v USA aj traja senátori

TA3 ČTK
20.8.2021 22:40

Rýchle šírenie koronavírusu na juhu Spojených štátov narúša začiatok nového školského roka. Iba v štáte Mississippi v priebehu niekoľkých prvých dní od obnovenia výuky nariadili karanténu viac ako 20 000 školákom. V Texase a v Georgii niektoré školy dočasne zavreli.

Nápor covidu v USA marí štart školského roka, pozitívni sú aj traja senátori
TASR/AP (ilu)

Ťahanice okolo rúšok

Informovala o tom spravodajská spoločnosť BBC. Okrem toho pokračujú ťahanice okolo rúšok v školách, ktoré niektoré južné štáty zakázali. Pozitívny test na koronavírus vo štvrtok oznámili traja americkí senátori, vrátane zástupcu Mississippi Rogera Wickera.

V USA od začiatku júla rastie priemerný počet nových hlásených prípadov nákazy, ktorý sa tento týždeň po prvýkrát od februára dostal nad 140 000 za deň. Výrazne vzrástli tiež počty obetí covidu, pričom vo štvrtok podľa denníku The New York Times úrady v krajine s 330 miliónmi obyvateľov oznámili celkom 1734 úmrtí, čo je podľa NYT najvyšší denný počet za viac ako štyri mesiace. Zasiahnutý je predovšetkým juhovýchod krajiny, v štáte Alabama nemocnice v stredu oznámili, že nemajú žiadne voľné miesta na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Popri absencii prísnych reštrikcií má okrem zdravotníctva vážne problémy aj školstvo, pretože v auguste sa v mnohých štátoch začína nový školský rok. V Mississippi sa za prvý týždeň výuky Covid-19 potvrdil asi u 4500 detí a viac ako 20 000 muselo do izolácie pre kontakty s nakazenými. To je asi päť percent všetkých žiakov, vyplýva to z dát štátneho ministerstva zdravotníctva. "Zachádza to ďalej, ako to, čo sme zažívali ... keď sme boli na predošlom vrchole, čo sa týka vplyvu na školy," uviedol štátny epidemiológ Paul Byers.

Najmenej preočkované štáty

S 36 percentami plne zaočkovaných obyvateľov je Mississippi hneď za Alabamou druhým najmenej preočkovaných štátom v USA, vývoj v miestnom školstve ale nie je ojedinelým úkazom, píše BBC. Vo floridskom okrese Hillsborough sa počet žiakov a zamestnancov s nariadenou karanténou za niekoľko dní školy dostal nad 10 000, v karanténe sú i tisíce školákov v Louisiane či Tennessee. Okres Ware v Georgii po "prudkom náraste" počtu nakazených uzavrel všetky štátne školy, zatiaľ čo šírenie infekcie donútilo k uzáverám niekoľko školských okrskov v Texase.

Situáciu na niektorých miestach komplikujú spory okolo rúšok po tom, čo niekoľko štátov s republikánskym vedením zakázalo lokálnym orgánom ich nosenie nariaďovať. "Bitka o rúška na školách na Floride vo štvrtok ďalej naberala na obrátkach," hlásil denník Miami Herald. Reagoval na krok okresného sudcu, ktorý sa rozhodol umožniť prejednanie sťažnosti na guvernéra Rona DeSantisa v súvislosti s jeho dekrétom proti nariaďovaniu rúšok v školách.

Greg Abbott TASR/AP

Verdikt prišiel deň po tom, čo sa ďalšie tri okresné školské rady napriek guvernérovej vyhláške rozhodli začať rúška vyžadovať. Povinnosť mať v škole zakryté dýchacie cesty sa tak najnovšie podľa Miami Herald týka asi milión floridských študentov, pokiaľ nemajú potvrdenie o nároku na výnimku.

Pozorujú nižší vek hospitalizovaných

Podobný príbeh sa odohráva v Texase, kde sa zákaz guvernéra Grega Abbotta dostal na najvyšší súd. Ten vo štvrtok vydal provizórny príkaz, ktorý umožňuje školám používanie rúšok vyžadovať. Podľa agentúry AP medzitým prekrývanie dýchacích ciest nariadili lídri siedmich okresov a 48 školských okrskov.

Aj Florida a Texas registrujú za posledné týždne dramamtické zhoršenie epidemickej situácie, pričom zdravotníci pri šírení koronavírusovej mutácie delta pozorujú nižší priemerný vek hospitalizovaných ako v predchádzajúcich vlnách epidémie. Deti končia s covidom v nemocnici veľm zriedka, počet hospitalizácií medzi najmladšími však tento mesiac dosiahol nový rekord. Pre deti do 12 rokov zatiaľ nie je v USA schválené očkovanie proti covidu.

Očkovaní naopak boli všetky traja americkí senátori, ktorí vo štvrtok ohlásili, že mali pozitívny test na koronavírus. "Hoci sa necítim skvele, rozhodne sa cítim omnoho lepšie, ako by som sa cítil bez vakcíny," uviedol nezávislý senátor štátu Maine Angus King. Okrem neho a republikána Wickera bol najnovšie s pozitívnym výsledkom testovaný ešte demokrat John Hickenlooper. Z vrcholových politikov v USA v poslednej dobe rovnaký osud stretol republikánskeho senátora Lindseyho Grahama a texaského guvernéra Abbotta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok