Biden o evakuácii: Je to jeden z najťažších vzdušných mostov v dejinách, dostaneme vás domov

TA3 TASR
20.8.2021 21:06

Evakuácia z afganskej metropoly Kábul patrí medzi najväčšie a najťažšie vzdušné mosty v dejinách. Spojené štáty odviezli z kábulského letiska od 14. augusta už približne 13.000 ľudí. Vyhlásil to v piatok americký prezident Joe Biden.

Najťažší vzdušný most v dejinách, hovorí o evakuácii Biden. USA z Kábulu odviezli už 13 000 ľudí
TASR/AP

"Dostaneme vás domov"

Biden sa zaviazal evakuovať všetkých Američanov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v Afganistane a chcú sa vrátiť domov. "Dostaneme vás domov," zdôraznil. USA podľa neho evakuujú aj všetkých Afgancov, ktorí pomáhali pri vojnovom úsilí.

Prezident taktiež poznamenal, že americké sily celkovo od júla letecky prepravili z Afganistanu približne 18.000 ľudí, pričom ďalšie tisíce boli evakuované súkromnými charterovými lietadlami, "s pomocou vlády USA"

Biden v Bielom dome ďalej uviedol, že nevidel amerických spojencov spochybňovať dôveryhodnosť USA v súvislosti s postupom ich stiahnutia sa z Afganistanu, keď krajinu ovládlo hnutie Taliban. Spojené štáty sú podľa neho v "úzkej operačnej koordinácii s NATO" pri evakuačnej operácii v Kábule a "taktiež uľahčujú lety pre našich spojencov a našich partnerov".

Do Kábulu vojakov nepošlú

Biden na novinársku otázku, či USA pošlú do centra Kábulu vojakov, aby odsunuli všetkých Američanov, ktorí sa nevedia dostať na letisko, konštatoval, že to nebude potrebné, pretože "sme uzavreli s Talibanom dohodu". "Doteraz" bol podľa neho povolený vstup každému držiteľovi amerického pasu.

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z vlasti. Z Kábulu sa preto v súčasnosti snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok