Odišli ako zlodeji, hovorí taliansky generál. Ústup NATO mal byť podľa neho naplánovaný na zimu

TA3 TASR
20.8.2021 17:37

Ústup NATO z Afganistanu mal byť naplánovaný na zimu, po skončení takzvanej "bojovej sezóny" hnutia Taliban, uviedol v piatkovom rozhovore pre televíznu stanicu Sky TG24 taliansky generál vo výslužbe Giorgio Battisti.

Battisti
TASR/AP

Battisti v roku 2001 velil počiatočnému kontingentu Talianska na západe Afganistanu. Povedal, že americká letecká základňa Bagrám mala byť počas odsunu síl z krajiny ponechaná v prevádzke, aby pomohla s evakuáciou civilistov. "Namiesto toho odišli uprostred 'bojovej sezóny' (ktorá trvá od jari do jesene) a túto obrovskú základňu Bagrám opustili v noci ako zlodeji," povedal generál.

Navrhol, že základňa Bagrám sa nachádza približne 40 kilometrov od metropoly Kábul a mohla by tak slúžiť ako "druhý únikový ventil" pre tisíce občanov, ktorí sa teraz pokúšajú dostať na jedno prevádzkyschopné letisko v Kábule, alebo pre tých, ktorí sa nedokážu dostať ďalej cez kontrolné stanovištia Talibanu.

Bojovníci fundamentalistického hnutia Taliban 15. augusta ľahko obsadili afganské hlavné mesto Kábul a zosadili vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a Severoatlantickou alianciou. Z Kábulu sa stále snažia dostať tisíce ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok