Hľadaného takáčovca Mateja Zemana zadržali v Chorvátsku

TA3
20.8.2021 17:22

Podľa informácií Televízie TA3 bol Matej Zeman, na ktorého bol vydaný Európsky zatýkací rozkaz, v piatok zadržaný chorvátskymi orgánmi. Chorvátske úrady si ho predvolali na bližšie nešpecifikované úkony, ktoré súvisia s jeho žiadosťou o politický azyl. Po ich skončení ho obmedzili na osobnej slobode.

Rozhodovať o jeho vydaní na trestné stíhane na Slovensku by mal chorvátsky súd podľa našich informácií v nedeľu.

Zadržanie Zemana pre Televíziu TA3 potvrdila jeho advokátka Ivana Štefánková. "Áno, túto informáciu vám môžem potvrdiť. Pokúšala som sa dovolať aj miestnemu advokátovi v Chorvátsku. Skontaktovať sa mi s ním však nepodarilo, preto vám bližšie informácie poskytnúť neviem."

V exkluzívnom rozhovore pre Televíziu TA3 Zeman v utorok uviedol, že požiadal o azyl v Chorvátsku, preto sa momentálne na Slovensko nemôže vrátiť. Tvrdil však, že je pripravený na spoluprácu a výsluch chcel absolvovať prostredníctvom telemostu. Ako v rozhovore uviedol, jeho právny zástupca žiadal o výsluch, no nedostal žiadnu odpoveď.

Na Zemanove slová o spolupráci následne zareagovala aj slovenská polícia. "Polícia možnú spoluprácu v prípade potreby určite uvíta, naďalej však budeme vo svojej činnosti postupovať podľa platnej právnej úpravy vrátane využitia medzinárodnej policajnej spolupráce," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka.  

Matej Zeman je jedným z trojice mužov, ktorí mali byť zadržaní pri zásahu zastavenom policajným prezidentom Petrom Kovaříkom. Po zásahu policajného prezidenta sa však podarilo zadržať len Csabu Dömötöra. Po Zemanovi a Petrovi Petrovovi bolo vyhlásené pátranie. Petrova NAKA nakoniec zadržala a Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho vzal do väzby. Zeman je obvinený v kauze manipulovania svedeckých výpovedí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok