Pussy Riot sú vo väzení ohrozené, tvrdí prepustená členka skupiny

TASR
30.10.2012 10:47

Dve členky ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, ktoré boli odsúdené na dva roky väzenia za protest proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa, môžu byť pobytom vo väzenských kolóniách ohrozené na zdraví a živote. Tvrdí to súdom oslobodená členka skupiny Jekaterina Samucevičová v rozhovore pre agentúru Reuters.

Pussy Riot sú vo väzení ohrozené, tvrdí prepustená členka skupiny
SITA

Vo väzenských kolóniách sovietskeho typu je nedostatok liekov, netečie tam teplá voda a napriek nízkym teplotám v zime väzni môžu mať len nedostatočne teplé erárne oblečenie, tvrdí Samucevičová o pomeroch vo väzení v Mordvianskej republike, kde si trest odpykáva Nadežda Tolokonnikovová. Druhá odsúdená, Maria Aľochinová, absolvuje trest v Permskej oblasti na Urale.

V rozhovore, ktorý Samucevičová poskytla agentúre Reuters z bezpečnostných dôvodov v jednej z reštaurácií McDonald's na predmestí Moskvy, uviedla, že vo väzení nie sú lieky a ak chorému nepomôže spoluväzeň, môže zomrieť. Podľa jej slov, ak v ruských väzniciach ochorie väzeň, je to jeho problém - a tak je to už od sovietskych čias.

Prioritou prívržencov Pussy Riot je dosiahnuť prepustenie väznených členiek na slobodu. "Skupina nepozostáva len z nás troch," uviedla a spresnila: "Je nás viac, okolo 20".
Samucevičová v rozhovore kritizovala aj Putina za to, že rozsudky nad členkami Pussy Riot hodnotil ako rozhodnutie bežného súdu v bežnej trestnej veci.

Ako pripomína Reuters, nedávny prieskum verejnej mienky odhalil, že väčšina Rusov súhlasí s trestom nad členkami Pussy Riot: viac ako 40 percent opýtaných sa dokonca domnieva, že súd mohol byť ešte prísnejší.
Samucevičová na margo výsledkov prieskumu uviedla, že Kremeľ využil svoju kontrolu nad médiami, aby podali skreslený obraz o Pussy Riot. Myslí si, že keby ľudia počuli, čo hovorili a spievali, okamžite by pochopili zmysel ich akcie v Chráme Krista Spasiteľa.

Opozícia v súvislosti s kauzou Pussy Riot upozornila na iróniu, keď o posvätnosti cirkvi rozprával Putin, ktorý ako dlhoročný agent KGB pracoval pre sovietsku moc potláčajúcu všetky formy cirkevného života.
Samucevičová sa domnieva, že Putinova vláda padne pod tlakom masových protestov. Represie Kremľa voči opozícii podľa jej názoru len svedčia o strachu, ktorý disidentské hnutie vyvoláva u ľudí, čo sú pri moci. "Systém ako taký sa rozpadá. Stáva sa čoraz represívnejší... Skončí sa to totálnym rozpadom - ako Sovietsky zväz," predpokladá Samucevičová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok