Mosty v zlom stave treba riešiť, inšpirovať by sme sa mohli v Česku

TA3 TASR
20.8.2021 13:48

Ministerstvo dopravy a výstavby SR považuje koncepčné riešenie problematiky mostov za mimoriadne dôležité. Pomôcť by mohlo vytvorenie fondu dopravnej infraštruktúry po vzore Českej republiky.

diaľnica most 1140 px
TASR/Dano Veselský (ilustračné)

Mosty na cestách druhej a tretej triedy sú v správe samosprávnych krajov. Rezort dopravy preto poukázal na to, že pri súčasnom nastavení legislatívy im nemá ako pomôcť, keďže ide o kompetenciu krajov. Jedným z riešení by však podľa ministerstva mohlo byť vytvorenie fondu dopravnej infraštruktúry. Rezort zdôraznil, že touto možnosťou sa aktívne zaoberá. "Tomu ale musí predchádzať hĺbková analýza a posúdenie vplyvov na štátny rozpočet," dodalo ministerstvo dopravy a výstavby.

Množstvo mostov je v zlom stave

Najvyšší kontrolný úrad vo výsledkoch kontroly konštatuje, že súčasný systém komplexnej opravy mostov je nastavený neúčinne. Nedostatočné financovanie modernizácie mostných objektov vedie k ďalšiemu zhoršovaniu ich stavu a dlhodobým uzáverám ciest. Mimoriadna situácia sa výrazne dotýka verejných, ale aj rodinných rozpočtov ľudí, ktorí žijú v danom regióne.

Úrad zároveň podotkol, že z takmer 5400 mostov je až 1154 objektov v troch najhorších kategóriách a vyžadujú si okamžitú opravu. Z pohľadu kontrolórov je nevyhnutné prijať na národnej úrovni stratégiu, ktorá zadefinuje systém viaczdrojového financovania modernizácie cestnej infraštruktúry vrátane mostných objektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok