Poliačik: Kristus by hlasoval za registrované partnerstvá

TA3, TASR, SITA
30.10.2012 12:39

Poslanec SAS týmto výrokom v pokračujúcej rozprave k návrhu zákona o registrovaných parterstvách nahneval poslancov OĽaNO. Ich líder Igor Matovič Poliačikovi odkázal: "Neobtieraj si svoju nevymáchanú liberálnu hubu o Ježiša.“

Poliačik: Kristus by hlasoval za registrované partnerstvá
SITA

Ježiš Kristus by podľa Poliačika hlasoval za zákon o registrovaných partnerstvách. S týmto výrokom sa však nestotožnilo niekoľko opozičných poslancov. „Ježiša Krista si neber do úst, mňa to uráža,“ povedal mu na to Richard Vašečka z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Poliačika, ak je taký smelý, poslal do Teheránu kričať meno Mohameda.

Emotívne reagoval líder OĽaNO Igor Matovič. „Neobtieraj si svoju nevymáchanú liberálnu hubu o Ježiša,“ vyzval poslanca SaS.

Podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára Poliačik urazil veriacich ľudí. „Viete, čo by urobil Ježiš Kristus, zobral by bič. Myslíte, že Ježiš Kristus by podporoval necnostné správanie sa?“ povedal Bugár. Podľa neho SaS robí z homosexuality problém. Upozornil, že pozná homosexuálny pár, ktorý žije spolu 20 rokov, ale nepotrebuje to dať najavo a tvrdí, že tento zákon nie je potrebný.

KDH: Homosexualita je v rozpore s prirodzeným zákonom

Manželstvo je sväté a homosexuálne vzťahy sú v rozpore s prirodzeným morálnym zákonom. V rozprave to vyhlásil poslanec Marián Kvasnička (KDH).

Podporovateľom registrovaných partnerstiev odkázal, že tolerovať zlo je niečo úplne iné, ako ho schvaľovať alebo legalizovať. "Legalizácia tohto správania povedie k takej zmene celej sociálnej štruktúry, ktorá bude v rozpore so spoločným dobrom," upozornil Kvasnička. Legalizácia homosexuálneho spolunažívania by teda podľa neho mala za následok zahmlené chápanie niektorých základných morálnych hodnôt a znehodnotenie inštitúcie manželstva.

Nahnevaný poslanec Kuffa

Proti zákonu SaS vystúpili v pléne niektorí poslanci OĽaNO a KDH. Situáciu v pondelok vyhrotila dúhová vlajka, ktorú poslanec SaS Juraj Droba priviazal na rečnícky pult počas svojho vystúpenia. To okamžite rozrušilo niektorých poslancov OĽaNO, najmä Štefana Kuffu. Ten ešte predtým v pléne vyhlásil, že by sa bál prijať krv od homosexuála.

Podľa návrhu SaS sa registrované partnerstvá pre osoby rovnakého pohlavia majú uzatvárať od roku 2013. Takéto partnerstvá by sa uvádzali ako rodinný stav do úradných dokumentov. Partneri majú byť osoby navzájom blízke, platiť má aj vzájomná vyživovacia povinnosť vrátane toho, aby životná úroveň partnerov bola počas trvania partnerstva rovnaká.

Nový zákon má tiež homosexuálnym partnerom priznať čiastočnú vyživovaciu povinnosť po skončení partnerstva vo forme príspevku na výživu bývalého partnera. Zákon o registrovaných partnerstvách však partnerom neumožňuje adopciu detí, a to ani dočasne. Zároveň nebudú môcť byť ani pestúnskou či dočasnou náhradnou rodinou. Partnerstvo nebude možné uzavrieť pred 18. rokom života a nevznikne medzi nimi bezpodielové spoluvlastníctvo. Poslanci vládneho Smeru-SD sa už vyjadrili, že tento zákon nepodporia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok