Ukrajinské voľby sa nepozdávajú USA ani Európskej únii

TA3, SITA, TASR
30.10.2012 10:00

Parlamentné voľby na Ukrajine, ktoré podľa neoficiálnych výsledkov vyhrala strana prezidenta Viktora Janukovyča, kritizovala OBSE, Američania aj Európske únia.

Podozrenia z falšovania

Americké ministerstvo zahraničných vecí v noci nadnes vyjadrilo znepokojenie nad priebehom nedeľňajších parlamentných volieb na Ukrajine a hodnotí ich ako krok späť v porovnaní s predchádzajúcimi parlamentnými voľbami a voľbami prezidenta z roku 2010.

Hovorca ministerstva Mark Toner vo vyhlásení pre tlač uviedol, že aj keď voľby boli pokojné, objavili sa podozrenia z volebných podvodov a falšovania výsledkov.  Znepokojujúce sú aj rozdiely medzi čiastkovými výsledkami sčítania hlasov, ktoré vydáva Ústredná volebná komisia, a paralelným sčítaním, ako aj rozhodnutie Ústrednej volebnej komisie nezverejniť čiastkové výsledky hlasovania z jednotlivých volebných obvodov.

Podobne kriticky sa k priebehu parlamentných volieb na Ukrajine vyjadrili pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ako aj z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy.

Únia bude pozorne monitorovať ďalší vývoj

Európska únia bude pozorne sledovať vývoj situácie na Ukrajine po nedeľňajších parlamentných voľbách, ktoré boli podľa pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe poznamenané mnohými nezrovnalosťami. Ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová a komisár pre rozšírenie Štefan Füle ukrajinských predstaviteľov vyzvali, aby zabezpečili dodržiavanie všetkých povolebných pravidiel.

"Je mimoriadne dôležité, aby úrady v nasledujúcom štádiu volebného procesu zabezpečili riadne dodržiavanie pravidiel," vyhlásil Füle, podľa ktorého konečné hodnotenie únie bude závisieť aj na povolebnom vývoji.Voľby podľa výsledkov vyhrala vládna Strana regiónov.

OBSE však konštatovala, že voľby do Verchovnej rady charakterizovalo zneužívanie administratívnych zdrojov, nedostatočná transparentnosť financovania kampane, nevyvážené pokrytie médiami ako aj neprehľadný priebeh hlasovania.

Uviedla tiež, že demokracia na Ukrajine utrpela v parlamentných voľbách porážku. Väznená ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková v pondelok začala držať hladovku na protest proti manipuláciám počas parlamentných volieb. Opozičná líderka od pondelňajšieho popoludnia pije iba vodu.

Ashtonová v súvislosti s expremiérkou vyjadrila poľutovanie, že v "dôsledku súdnych procesov, ktoré nerešpektovali medzinárodné štandardy", nemohli niektorí opoziční predstavitelia kandidovať vo voľbách.

Víťazom je Strana regiónov

Ukrajinská vládna Strana regiónov sa v pondelok vyhlásila za víťaza volieb. Podľa výsledkov jej dalo hlas 33,2 percenta voličov a udržala si tak pohodlný náskok pred opozičnou koalíciou uväznenej expremiérky.

Napriek negatívnemu hodnoteniu volieb západnými štátmi a pozorovateľmi sa opozícia teší z dosiahnutého výsledku. Vedenie bloku Zjednotená opozícia-Baťkivščyna s podporou 24 percent voličov už vyjadrilo pripravenosť na spoločný postup s ostatnými opozičnými stranami.

Medzi nimi je Ukrajinská demokratická aliancia za reformu, ktorú vedie boxer Vitalij Kličko a ktorá získala 13,5 percenta hlasov, ako aj nacionalistická strana Sloboda podporovaná 9,5 percentami voličov, zväčša zo západnej časti Ukrajiny.

Podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti sa viacerí politológovia domnievajú, že zjednotená opozícia by mohla byť v 450-člennom parlamentne veľmi silným protihráčom vládnucej Strany regiónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok