V Česku sa začína medzinárodný filmový festival, privíta svetoznáme hviezdy

TA3 TASR
20.8.2021 12:12

V Karlových Varoch sa v piatok začína 55. ročník medzinárodného filmového festivalu. Usporiadatelia ho pre pandémiu koronavírusu posunuli z tradičného júlového termínu, pripomenula televízia ČT24. Do mesta už vo štvrtok pricestoval známy britský herec Michael Caine, ktorý dostane Krištálový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

V Česku sa začína medzinárodný filmový festival, privíta svetoznáme hviezdy
TASR/AP

Prezident MFF Jiří Bartoška v rozhovore pre portál Novinky.cz povedal, že je nesmierne rád, že festival otvorí film Zátopek režiséra Davida Ondříčka. Bartoška odpovedal aj na otázku, ako sa vyrovnal s tým, že festival museli minulý rok pre pandémiu zrušiť.

"Určitý čas sme ho pripravovali. (Festival) Berlinale sa odohral v poriadku, my sme čakali, čo urobia usporiadatelia (MFF) v Cannes. Dlho otáľali a až potom oznámili, že festival rušia. Čísla nakazených boli vysoké. Vtedy sme pochopili, že nemá zmysel festival pripravovať," povedal Bartoška.

Počas konania tohto ročníka podujatia budú platiť prísne hygienické opatrenia. Návštevníci, ktorí majú covidpas, dostanú podľa Bartošku pri vstupe na ruku kontrolnú pásku. Na mieste budú pripravené aj odberové miesta.

"Opakovane sme rokovali s ministrom zdravotníctva Adamom Vojtěchom aj epidemiológom Petrom Smejkalom o tom, čo robiť," uviedol Bartoška.

MFF Karlove Vary tento rok navštívi viacero zahraničných filmových hviezd. Okrem spomínaného Michaela Cainea pricestujú do ČR aj americký herec Johny Depp a americký režisér, herec a spisovateľ Ethan Hawke. Cenu za prínos českej kinematografii dostane tento rok režisér Jan Svěrák. Prehliadka filmov bude trvať do 28. augusta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok