Treťou dávkou sa v Izraeli budú môcť zaočkovať už aj ľudia nad 40 rokov

TA3 TASR
20.8.2021 07:52

Izraelčania vo veku 40 a viac rokov sa od nedele (22. augusta) budú môcť dať zaočkovať treťou dávkou vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Oznámil to vo štvrtok izraelský minister zdravotníctva Nican Horovic.

USA
TASR/AP

Chcú zabrániť šíreniu delta variantu

"Máme vakcíny pre všetkých a tretiu dávku už teraz môžu dostať aj 40-roční a starší," uviedol Horowitz. Minister dodal, že "vakcína je účinná" a vyzval obyvateľov, aby zastavili šírenie delta variantu koronavírusu.

Izrael začal minulý týždeň tretiu dávku podávať osobám vo veku 50 a viac rokov a od začiatku augusta je táto dodatočná dávka sprístupnená ľuďom od 60 rokov. Cieľom je zabrániť šíreniu variantu delta, ktorý v tejto krajine spôsobil nárast počtu prípadov.

Izrael začal očkovať proti koronavírusu vlani v decembri ako jedna z prvých krajín na svete, pripomína AFP. Táto očkovacia kampaň, označovaná za úspech, pomohla výrazne znížiť počty prípadov nákazy v krajine. Tie sa však v poslednom období začali zvyšovať z dôvodu šírenia delta variantu.

Izrael od začiatku pandémie zaznamenal viac ako 970.000 prípadov koronavírusu a viac ako 6700 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19. Viac ako 5,4 milióna obyvateľov krajiny už dostalo obe dávky vakcíny a 1,2 milióna už absolvovalo aj podanie tretej dávky, píše AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok