Zastavte nadmerné potenie nôh. Pomôže čajový kúpeľ aj injekcie botoxu

TA3/bd
19.8.2021 18:15

Leto znamená aj spotené nohy. Je to jedna z vecí, ktoré so sezónou prichádzajú. Ak si však všimnete, že sa vám nohy potia až nadmieru bez ohľadu na počasie, môže byť za tým niečo vážnejšie. Dobrou správou je, že existujú kroky na kontrolu ich vlhkosti.

Zastavte nadmerné potenie nôh. Pomôže čajový kúpeľ aj injekcie botoxu
Pexels

Čo môžete urobiť, aby ste zastavili extra vlhkosť vašich nôh? 

1. Nenoste obuv, ktorá nedýcha

Nohy, podobne ako ruky, sa v letných horúčavách zvyčajne potia viac, najmä, ak máte obuv alebo sandále z nepriedušného materiálu, akým je koža. Pri výbere obuvi si kupujte topánky s priedušným zvrškom alebo priedušnou gumovou podrážkou. Dobrou voľbou je často športová obuv, pretože je navrhnutá tak, aby podporovala prúdenie vzduchu. Mnohé druhy je dokonca možné prať v práčke.

spotene nohy Pexels

2. Noste priedušné ponožky 

Ak máte obzvlášť spotené nohy, zamerajte sa aj na to, z akého materiálu sú vaše ponožky, či odvádzajú vlhkosť. Predovšetkým sa vyhnite bosým nohám, najmä v topánkach vyrobených z materiálu, ktorý zachytáva teplo (ako je koža), pretože sa budete potiť ešte viac.

3. Pite dostatok vody

Správna hydratácia pomôže vášmu telu zostať v pohode. Ak nepijete dostatok vody, telo sa bude snažiť regulovať teplotu, čo bude mať za následok zvýšené potenie. Na sledovanie dostatočnej hydratácie, používajte fľašu s odmerkou. Iba tak môžete sledovať vašu disciplínu v konzumácii tekutín. 

ponozky Pexels

4. Pozor na hyperhidrózu

Povedzme, že sa vám nohy veľmi potia, oveľa viac ako priemernému človeku. Hovoríme o potení, ktoré necháva „mokré stopy na podlahe“. Je bežné mať spotené nohy, ale spomínané stopy môže spôsobiť hyperhidróza. Môžete patriť k 5% populácie s hyperhidrózou, ak si všimnete, že sa vaše nohy nadmerne potia takmer stále, a nie iba za určitých okolností, ako napríklad v horúcom počasí alebo pri cvičení. Medzi liečebné postupy, ktoré účinne kontrolujú potenie nôh, patria antiperspiranty, injekcie botoxu a bezbolestné ošetrenie miernym elektrickým prúdom - iontoforéza.

Dôsledky spotených nôh

Vlhkosť poskytuje perfektné prostredie pre rast bradavíc, plesňových a bakteriálnych infekcií. Bežné známky toho, že je niečo mimo kontrolu sú červené škvrny alebo svrbenie nôh.

spotene nohy Pixabay

Ako zastaviť potenie nôh?

1. Pudrujte si chodidlá

  • Naneste na nohy púder. Okrem kontroly potu, budete mať pod kontrolou aj zápach. 

2. Vetrajte vložky

  • Ak máte vložky, ktoré sa dajú z topánok vybrať, vyvetrajte a vysušte ich vždy, ak je to možné.

spotene nohy FreePik

3. Dezinfikujte si topánky

  • Dezinfekcia obuvi ultrafialovým svetlom vysušuje vnútornú časť topánky, ktorá môže obsahovať nepríjemné baktérie, vírusy a plesne.

4. Namočte si nohy do čaju

  • Po obzvlášť spotenom dni si pripravte kúpeľ. Uvarte si šálku silného čierneho čaju. Čierny čaj obsahuje triesloviny, ktoré sťahujú potné žľazy a znižujú potenie.

Témy: Materiál čaj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok