Magnus Cort vyhral po úniku 6. etapu, červený dres získal opäť Roglič

TA3 TASR
19.8.2021 18:17

Dánsky cyklista Magnus Cort zvíťazil vo štvrtkovej 6. etape 76. ročníka pretekov Vuelta a Espaňa. Jazdec stajne EF Education Nippo bol dlho v úniku a v záverečnom stúpaní odolal útoku favoritov na celkové poradie. Trať z Requeny na vrchol Alto de la Montaa de Cullera dlhú 158,3 km zvládol za 3:30:53 h. Druhý finišoval Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma), ktorý sa tak vrátil do červeného dresu, tretí skončil Talian Andrea Bagioli (Deceuninck-QuickStep).

Únik sa sformoval až po 50 km

Štvrtková trať mala v úvode zvlnený charakter, od polovice nasledovala úplná rovina, na ktorej sa očakával silný vietor, a samotný dojazd bol na vrchol stúpania Alto de la Montaa de Cullera dlhého dva kilometre s priemerným sklonom 8,7%. V úvode sa snažilo odtrhnúť viacero pretekárov, no pelotón išiel vo vysokom tempe a tak sa to dlho nikomu nedarilo. 

Únik sa nakoniec sformoval až po 50 km, dostali sa doň Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education Nippo), Bert Jan Lindeman (Qhubeka NextHash), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) a Ryan Gibbons (UAE Team Emirates). Pätici sa útok podaril a balík ju nechal odísť na takmer sedem minút. Na otvorených cestách však v hlavnom poli stúpala nervozita, keďže nikto nechcel zostať na vetre, a tempo sa výrazne zrýchlilo. Náskok úniku tak začal klesať a 60 km pred cieľom malo kvinteto k dobru už len štyri minúty.

Cort na posledných metroch odolal útoku Rogliča

Bočný vietor sa snažili využiť najmä pretekári Ineosu, Jumbo-Visma a Movistaru. Balík sa poriadne natiahol a začal sa trhať. Do problémov sa dostal líder EF Education-Nippo Hugh Carthy a 15 km pred cieľom nabral s ďalšími asi 15 jazdcami stratu 20 sekúnd. Jeho tímoví kolegovia ho však dokázali vrátiť späť. Na čele stále išla pätica z úniku, ktorá mala sedem kilometrov pred koncom k dobru stále minútu.

Do záverečného kopca vstúpil ako prvý Cort, ktorý sa na stúpaní odtrhol svojím kolegom z úniku. Jeho náskok pred skupinou favoritov rýchlo klesal, ale 500 m pred cieľom sa držal stále pred nimi. Jeho odvážny útok nakoniec slávil úspech, keď na posledných metroch odolal útoku Rogliča. Dvojnásobný obhajca si prišiel po druhé miesto a zároveň červený dres.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok