Ešte sa nevzdali. V údolí Pandžšír sa formuje afganské odbojové hnutie, tvrdí Lavrov

TA3 TASR
19.8.2021 15:07

V afganskom údolí Pandžšír sa formuje odboj proti Talibanu, ktorý vedú bývalý viceprezident Amrulláh Sálih a Ahmad Masúd, syn známeho bojovníka proti Talibanu. Vo štvrtok to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Ešte sa nevzdali. V údolí Pandžšír sa formuje afganské odbojové hnutie, tvrdí Lavrov
TASR/AP

"Taliban neovláda celé územie Afganistanu... Existujú správy o situácii v údolí Pandžšír, kde sa sústreďuje odboj viceprezidenta Afganistanu Sáliha a Ahmada Masúda," povedal Lavrov.

Šéf ruskej diplomacie zopakoval svoju výzvu na politický dialóg za účastni všetkých zainteresovaných "hráčov" s cieľom vytvoriť v krajine vládu.

Posledná bašta proti Talibanu

Podľa AFP je spomínané údolie poslednou baštou odporu proti Talibanu. Podľa snímok na sociálnych sieťach Sálih a Masúd v tejto oblasti formujú partizánske hnutie s cieľom bojovať proti talibom.

Moskva je zatiaľ v otázke situácie v Afganistane "mierne optimistická," píše AFP s tým, že predstavitelia Kremľa nadviazali kontakty s Talibanom v snahe zabrániť destabilizácii regiónu. Zatiaľ čo Spojené štáty a ich západní spojenci evakuujú občanov z nepokojnej krajiny, ruská ambasáda v Kábule stále funguje. Ruský veľvyslanec v Kábule Dmitrij Žirnov sa dokonca stretol s talibmi. V afganskej štátnej televízii neskôr vyhlásil, že išlo o "pozitívne a konštruktívne" stretnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok