Prešla extrémnym výcvikom. Elitný program amerického námorníctva absolvovala prvá žena

TA3
20.8.2021 06:00

Vôbec po prvýkrát absolvovala náročný výcvikový program amerického námorníctva žena. Stane sa tak prvou členkou SWCC (Special Warfare Combatant-craft Crewman (SWCC). Účastníci prežili drsné podmienky, ako napríklad 23-hodinový beh či 8-kilometrové plávanie.

Prešla extrémnym výcvikom. Elitný program amerického námorníctva absolvovala prvá žena
TASR/AP

Príslušníci elitnej skupiny ozbrojených síl USA podporujú námorné jednotky SEAL vo vysokorizikových vojnových misiách a vedú vlastné vojenské operácie. Americká armáda začala v roku 2015 umožňovať ženám slúžiť v bojových úlohách, píše BBC.

Náročný program dokončilo podľa údajov iba 35 percent uchádzačov, teda 17 osôb. Cvičenia majú za úlohu vytrénovať uchádzačov v oblasti zbraní, navigácie, parašutizmu či tajného prenikania do nepriateľských zón a následnej evakuácie. Program však vrcholí počas 72-hodinovej akcie pod názvom „Tour“, na ktorej viacero uchádzačov pohorí. Je totiž veľkou záťažou na ich fyzickú, ale aj psychickú kondíciu. Musia totiž podstúpiť 23 hodín behu a osem kilometrov plávania, a to v náročných podmienkach a prostredí. 

Meno ženy, ktorá zvládla náročný 37-týždňový kurz však neprezradili, v súlade so zásadami Pentagonu.

Stať sa prvou ženou, ktorá program absolvovala, je mimoriadny úspech a sme na našu kolegyňu neuveriteľne hrdí,“ prezradil veliteľ Hugh Howard.Rovnako, ako jej ostatní kolegovia, predviedla charakterové, kognitívne a vodcovské atribúty potrebné na pripojenie sa do našich radov,“ dodal.Podľa agentúry AP ide o prvú ženu z 18-členného oddielu, ktorá program úspešne dokončila, 14 z nich neprešlo a tri sú ešte stále v procese absolvovania. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok