Aplikácia na kontrolu covid certifikátov je už pripravená. Štát ju však ešte nespustil

TA3 TASR
19.8.2021 12:48

Aplikácia na kontrolu covid certifikátov napríklad v podnikoch je podľa generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií Pavla Capeka pripravená už dávno. Povedal to vo štvrtok.

Čakalo sa iba na pokyn, že sa má používať, pokým prišiel z Úradu verejného zdravotníctva SR formou vyhlášky. Aplikácia sa má sprístupniť prostredníctvom portálov, kde sa očakáva asi od Googlu zverejnenie,“ povedal.

Capek predpokladá, že práve tento krok nie je úplne pod kontrolou štátu. Podľa jeho slov treba len čakať. Zopakoval, že samotná funkcia aplikácie je podľa neho dostupná už dávno.

Nové opatrenia, ktorými sa majú riadiť prevádzky, platia od pondelka. Prevádzky si môžu vybrať, koho budú púšťať, podľa troch základných scenárov. Niektoré vyžadujú kontrolu, či je zákazník zaočkovaný, otestovaný, prípadne ochorenie Covid-19 prekonal. Na kontrolu certifikátov však prevádzkovatelia stále nemajú k dispozícii slovenskú aplikáciu.

Nakazených po očkovaní nereportujú

Pokyn reportovať údaje o tom, koľko ľudí ochorelo na nový koronavírus, napriek tomu, že boli zaočkovaní vakcínou proti ochoreniu Covid-19, musí zadať Národnému centru zdravotníckych informácií Ministerstvo zdravotníctva SR. Povedal Capek s tým, že takéto údaje sa podľa neho dajú zistiť.

Keď vieme históriu, kedy bol očkovaný a kedy mal pozitívny výsledok testu, tak tieto údaje máme,“ povedal. Informácie vo forme reportu však NCZI nemá. Otázkou preto podľa jeho slov je, či ich naozaj treba, ďalej koľko by trvalo, kým by sa tieto údaje dopracovali do reportu a či takýto report má pridanú hodnotu.

Podľa jeho slov však ide o úplné minimum. Zdôraznil však, že v prípade, že NCZI dá pokyn ministerstvo zdravotníctva, tak sa na tieto informácie môžu pozrieť.

Dáta o nakazených v súčasnosti reportuje Úrad verejného zdravotníctva SR. Naposledy o tom informoval 4. augusta. Od začiatku roka do konca júla ochorelo a bolo pozitívnych na nový koronavírus celkom 464.475 osôb. Z tohto počtu malo v anamnéze očkovanie celkom 9181 osôb, čiže 1,95 percenta, uviedol vtedy Marek Eliáš z odboru komunikácie úradu.

"Prvou dávkou medzi nakazenými bolo očkovaných 6953 osôb, to je 1,5 percenta, druhou dávkou 2084 pozitívnych, to je 0,45 percenta. Pri 144 prípadoch (0,03 percenta) bol počet dávok nezistený," spresnil Eliáš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok