Predseda strany Spolu Hipš zložil funkciu, chce spájať sily s Progresívnym Slovenskom

TA3 TASR
19.8.2021 12:30

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia Juraj Hipš sa rozhodol zložiť svoju funkciu. Svoju pozíciu a víziu o spájaní síl s mimoparlamentným politickým hnutím Progresívne Slovensko chce obhájiť na sneme v septembri.

Predseda strany Spolu Hipš zložil svoju funkciu, chce spájať sily s Progresívnym Slovenskom
TASR/Pavol Zachar

Progrsívne Slovensko je diskusii o spájaní síl otvorené. Potvrdil to hovorca Spolu Matej Bučko aj predsedníčka hnutia PS Irena Bihariová.

"Máme v septembri snem a pán Hipš položil funkciu s tým, aby sa otvorila vnútrostranícka súťaž o vízii strany. Je to otvorené aj pre iných ľudí, ktorí majú možno iné predstavy, ako by mala strana ísť. Budeme mať klasickú demokratickú súťaž v rámci strany na sneme, uvidí sa, kto bude ďalej predsedom. Ak si delegáti zvolia pána Hipša, bude pokračovať," uviedol Bučko.

Dôvodom Hipšovho rozhodnutia je podľa hovorcu jeho vízia spájania síl a vytvárania silnej alternatívy voči súčasnej a minulej vláde. "Na tento krok však chce mať legitimitu od snemu, aby ho nikto neobviňoval, že koná na vlastnú päsť," vysvetlil Bučko. Hipšovou snahou je spojenie s hnutím Progresívne Slovensko. "Rokovania sa však ešte neuskutočnili, najskôr tento krok musí odsúhlasiť strana," dodal hovorca.

Bihariová považuje stranu Spolu za programovo a hodnotovo kompatibilnú s hnutím PS. "Vieme si minimálne diskusiu o takomto spájaní predstaviť," reagovala predsedníčka hnutia. Zdôraznila, že prvoradým cieľom hnutia je vytvoriť alternatívu voči súčasnej koalícii aj opozícii.

Hipš vo funkcii predsedu strany Spolu v roku 2020 nahradil dovtedajšieho predsedu Miroslava Beblavého.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok