Taliban spustil paľbu do davu ľudí s afganskou vlajkou. Niekoľko ľudí prišlo o život

TA3 TASR
19.8.2021 12:22

Niekoľko ľudí prišlo o život po tom, ako Taliban spustil paľbu do davu ľudí mávajúcich afganskou vlajkou v meste Asadabad, metropole východoafganskej provincie Kúnar. K incidentu došlo v čase, keď si Afganci v celej krajine pripomínajú Deň nezávislosti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Taliban sa k tomuto incidentu bezprostredne nevyjadril. Reuters s odvolaním sa na zdroje z NATO a predstaviteľov Talibanu vo štvrtok uviedol, že v areáli a okolí Medzinárodného letiska Hámida Karzaja v Kábule prišlo o život 12 ľudí, odkedy Taliban obsadil väčšinu krajiny vrátane jej metropoly.  

Ako informuje Reuters, podľa jedného z talibov, ktorý si žiadal zostať v anonymite, došlo k úmrtiam na kábulskom letisku a v jeho okolí buď pri streľbe, alebo v panike a tlačenici, keď sa dav ľudí v snahe opustiť krajinu pokúšal dostať do evakuačných lietadiel.  

Najmenej traja ľudia prišli v stredu o život a viac ako desať ďalších utrpelo zranenia v afganskom meste Džalalabad, kde príslušníci hnutia Taliban spustili streľbu na demonštrantov po tom, ako rozvášnený dav sňal vlajku tohto militantného hnutia umiestnenú na námestí a nahradili ju afganskou vlajkou. Ľudia si tam podobne ako v Asadabade pripomínali výročie nezávislosti od Británie z roku 1919, píše Reuters.

Protesty namierené proti Talibanu sa v stredu konali aj v afganských mestách Chóst a Kúnar na východe krajiny, napísala stanica BBC. Bojovníci Talibanu obsadili v nedeľu afganské hlavné mesto Kábul a zvrhli vládu, dve desaťročia vojensky podporovanú Spojenými štátmi a alianciou NATO. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol z krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok