Srdcové zlyhanie po covide nie je výmysel, postihuje viac orgánov, než iba pľúca

TA3/bd
19.8.2021 09:30

Aj keď sa covid pôvodne považoval za ochorenie dýchacích ciest, zistilo sa, že postihuje oveľa viac orgánov, než len pľúca. Ľudia, ktorí majú ešte dlho po infekcii príznaky, zažívajú nárast srdcového zlyhania. Až u 78 percent z nich sa zistili srdcové abnormality alebo prebiehajúci zápal srdcového svalu.

Srdcové zlyhanie po covide nie je výmysel, postihuje viac orgánov, než iba pľúca
FreePik

Ako covid ovplyvňuje srdce

Keď sa u pacienta s koronavírusom vyvinie ťažká pneumónia, klesne mu hladina kyslíka a srdce musí pracovať viac, no s obmedzením množstvom kyslíka, aby vykonalo svoju prácu. Je to pre neho veľká záťaž. 

Ak ste sa zotavili z covidu, alebo sa z neho zotavujete, zdravie srdca by malo byť momentálne vašou najvyššou prioritou. Čas zotavenia je u každého pacienta iný. Niekto sa zotaví do niekoľkých dní, iní sa cítia unavení po vírusovej infekcii aj niekoľko týždňov. Ako môžete pracovať na obnove zdravia svojho srdca, keď sa vaše telo zotaví z covidu? 

INFO: Takmer 20 percent ľudí hospitalizovaných kvôli vírusu malo nejaké srdcové zlyhanie.

srdce Pixabay

1. Hýbte sa

Hoci ste pomalí a ešte stále unavení, je dôležité nezostať sedieť. Úplná nehybnosť je rizikovým faktorom krvných zrazenín a treba sa tomu vyhnúť. Po niekoľkých dňoch odpočinku sa odporúča postupne sa vrátiť k cvičeniu s postupným navyšovaním záťaže. Ak máte pri cvičení nepohodlie na hrudníku, dýchavičnosť alebo rýchly alebo nepravidelný srdcový tep, poraďte sa so svojím lekárom ako ďalej. 

INFO: Ešte pred ochorením COVID-19 bola srdcová choroba aj na Slovensku zabijakom číslo jedna s rakovinou hrubého čreva.

sport FreePik

2. Jedzte zdravo

Všetci vieme, aké je dôležité jesť zdravú výživu. Možno si ale neuvedomujete, akú zásadnú úlohu zohráva pre zdravie vášho srdca. Strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, strukoviny, orechy, ryby, hydinu, prospešné tuky, môže obmedziť riziko srdcových chorôb asi o jednu celú tretinu!

Na druhej strane, snažte sa vyhýbať všetkému, čo je príliš spracované (napríklad rýchle občerstvenie alebo balené potraviny s dlhým zoznamom prísad), vyprážané alebo obsahujúce veľa nasýtených tukov, ktoré môžu zvýšiť hladinu LDL. 

zelenina, ovocie FreePik

3. Preventívne prehliadky

Nevynechávajte pravidelné prehliadky u lekára, aj keď sa netýkajú vášho srdca. Mohlo by to viesť k progresii ochorenia. Nemusíte totiž chápať zdravotné súvislosti vašich ochorení. Odporúča sa pravidelné monitorovanie cukru v krvi, cholesterolu a triglyceridov a EKG. 

doktor FreePik

4. Prestaňte fajčiť

Zoznam zdravotných následkov spojených s fajčením je presvedčivým dôvodom, prečo s tým prestať. A zdravie srdca je jedným z nich. Najdôležitejšou vecou, ktorú môžete urobiť pre posilnenie zdravia srdca, je úplne sa vyhýbať fajčeniu. Fajčenie je zárukou toho, že sa počas života vyvinie určitá forma kardiovaskulárnych chorôb.

fajcenie FreePik
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok