Počet obetí zemetrasenia na Haiti vzrástol na takmer 2200, zranené sú tisícky

TA3 TASR
19.8.2021 08:59

Počet mŕtvych následkom silného zemetrasenia, ktoré počas uplynulého víkendu zasiahlo Haiti, stúpol na 2189. Informovala o tom v noci na štvrtok tlačová agentúra DPA, citujúc tamojší úrad civilnej obrany.

Žiadajú vládu o pomoc

Počet zranených takisto vzrástol na vyše 12.200, pričom 332 osôb je stále nezvestných. Záchranné práce pokračujú, zatiaľ čo mnoho preživších stále čaká na naliehavo potrebnú podporu. Zemetrasenie s magnitúdou 7,2 udrelo v sobotu ráno. Haiti má vážne problémy s distribúciou humanitárnej pomoci. Tá dosiaľ dorazila len do dvoch najväčších miest v postihnutej oblasti na juhozápade tejto karibskej krajiny - do Les Cayes a Jeremie. Menšie komunity sú zanedbávané a žiadajú vládu o pomoc, napísali miestne noviny Le Nouvelliste.

Podľa úradov distribúciu pomoci sťažil prechod tropickej búrky Grace cez daný región a následné nepriaznivé počasie. Mnohým lokalitám chýbajú základné potreby ako potraviny, lieky a stany. Zemetrasenie zničilo približne 37.000 domov a poškodilo ďalších takmer 47.000 budov. Podľa údajov Detského fondu OSN postihla táto prírodná katastrofa 1,2 milióna obyvateľov Haiti.

Zlá pripravenosť

Zemetrasenie sa vyskytlo neďaleko obce Saint-Louis-du-Sud, východne od mesta Les Cayes, v hĺbke zhruba desať kilometrov. Haiti bolo na podobnú udalosť zle pripravené, a to napriek tomu, že pustošivé zemetrasenie si tam v roku 2010 vyžiadalo vyše 220.000 obetí na životoch.

Situáciu v krajine zhoršuje i hlboká politická kríza, ktorá sa ešte zintenzívnila začiatkom júla po atentáte na haitského prezidenta Jovenela Moiseho v jeho sídle. Pomoc Haiti prisľúbili už Spojené štáty, Kuba, Ekvádor, Mexiko, Čile, Argentína, Peru, Venezuela, ako aj Dominikánska republika susediaca s Haiti na ostrove Hispaniola. Európska únia vyčlenila na humanitárnu pomoc pre Haiti tri milióny eur - na financovanie najnaliehavejších potrieb obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok