Slovenská iniciatíva kritizuje rezort dopravy, sabotuje vraj klimatické ciele

TA3 TASR
18.8.2021 20:25

Ministerstvo dopravy a výstavby sa snaží sabotovať klimatické ciele. Tvrdí to Slovenská klimatická iniciatíva v reakcii na navrhovanú vyhlášku k zákonu o energetickej hospodárnosti budov z dielne MDV, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Vyhlášku skritizovala už aj platforma Budovy pre budúcnosť.

klimatická núdza znečistenie emisie 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

SKI vníma ako cieľ vyhlášky zvýšenie maximálnej potreby primárnej energie na budovy pre dosiahnutie energetickej triedy A0, čo sú budovy s takmer nulovou potrebou energie. "V praxi by sme však od budúceho roku nové budovy kolaudovali s až o 40 % vyššou potrebou energie, ako je v súčasnosti platné, a to je z pohľadu energetickej hospodárnosti v budovách, progresu Slovenska v tejto oblasti a najmä z pohľadu riešenia zmeny klímy neprípustné," skonštatovala iniciatíva.

Kateřina Chajdiaková zo SKI tvrdí, že na takúto zmenu neexistuje dôvod. Povinnosť stavať stavby v energetickej triede A0 je platná od začiatku tohto roku. "O tejto povinnosti vedeli odborníci veľmi dlho a vedeli sa na zmenu pripraviť. Najmä, a to je podstatné, sme ako Slovensko deklarovali ciele v oblasti dosahovania úspor v sektore budov a tie vyplývali aj z nárokov na obnovy a výstavbu budov a ich hospodárnosť s energiami," okomentovala. Dôvod nie je podľa nej vysvetlený ani v materiáli, a preto vníma zmeny ako účelové a sabotujúce klimatické ciele.

Zdôraznila, že v čase, keď sa Slovensko chystá obnoviť 30.000 rodinných domov z peňazí z plánu obnovy a odolnosti, by sa tieto zásadné kritéria meniť rozhodne nemali. "Je to jednoducho neprípustné a neprofesionálne," uzavrela Chajdiaková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok