Spánok a sprcha s kontaktnými šošovkami môže viesť ku slepote

TA3/bd
18.8.2021 18:30

Zdvihnite ruku, ak ste si niekedy podriemali s kontaktnými šošovkami, alebo ste s nimi išli do sprchy. Ste súčasťou veľkej skupiny ľudí. Takmer každý, kto nosí kontaktné šošovky má tento rizikový zvyk. Hoci je toto správanie bežné, je tiež riskantné pre zdravie vašich očí. Čo sa môže stať, ak si od svojich šošoviek neoddýchnete?

Spánok a sprcha s kontaktnými šošovkami môže viesť ku slepote
Pexels

1. Nepríjemný pocit

Spánok so šošovkami môže viesť k nepríjemným vedľajším účinkom, ako sú červené, podráždené oči. Po odstránení šošoviek sa symptómy zmiernia.

2. Rozmazané videnie

Ďalšie vedľajšie účinky šošoviek za zatvorenými očami bývajú aj vážnejšie. Keď spíte, prekrývate umelou šošovkou vašu živú, nevytvoríte toľko sĺz, takže kontaktné šošovky vyschnú, čo bráni rohovke získať kyslík, ktorý potrebuje. Táto deprivácia kyslíka je známa ako hypoxia. S ňou vám rohovka napučí a zahmlí sa zrak. Hypoxia nakoniec môže viesť k poškodeniu buniek v oku.

Existuje niekoľko kontaktných šošoviek, ktoré sú schválené na nosenie aj cez cez noc a sú navrhnuté tak, aby boli mimoriadne priedušné a umožňovali priechod kyslíka. Stále je však najlepšie ich pred spaním odstrániť. Dokonca aj spánok v schválených šošovkách môže viesť k infekciám rohovky.

INFO: Čím dlhšie s nimi spíte, tým je to nebezpečnejšie. To znamená, že zdriemnutie si je pravdepodobne menej závažné ako plnohodnotný spánok.

zrak Pexels

3. Môžete sa nakaziť

So šošovkami v oku sa vám zvyšuje riziko infekcie. Spánok so šošovkami vytvára suché, neokysličené prostredie, ktoré umožňuje plastu ľahko absorbovať a šíriť baktérie. Vysušená šošovka sa trie o epitel rohovky, čo potenciálne vytvára malý otvor. Tento mikrootvor je portál pre baktérie, ktoré sa dostanú do rohovky. Keď sa tak stane, spôsobia vredy na rohovke a infekciu známu ako keratitída. V niektorých prípadoch spôsobuje zjazvenie na rohovke. Vážne prípady môžu viesť k strate zraku. 

Známky očnej infekcie

Ak máte očnú infekciu, spoznáte to. Bežné príznaky sú:

  • Citlivosť na svetlo
  • Bolesť
  • Červené oko

INFO: Infekcie môžu byť tiež plesňové alebo vírusové.

šošovky Pexels

Ako je to so sprchovaním?

V sprche zvykneme oči otvárať. Vaše šošovky sú vystavené všetkým druhom nežiaducich mikroorganizmov. Baktérie, améby a huby sú všade okolo nás, aj vo vode. To platí najmä pre vodu z vodovodu. Keď šošovku zasiahne voda, môže zmeniť tvar alebo sa dokonca prilepiť na oko. Výsledkom sú drobné škrabance a poškodenie rohovky, čo dáva mikróbom vstupný bod.

Vo vode sa nachádzajú všetky druhy mikroorganizmov, ale najväčšou obavou je vystavenie sa akantamébe. Je to améba, ktorá môže spôsobiť veľmi závažnú infekciu oka a viesť k slepote. Bohužiaľ, niektorí ľudia majú neuveriteľne zlý zrak, že je pre nich takmer nemožné sa bezpečne sprchovať bez šošoviek. Ak patríte medzi nich, majte v sprche čo najviac oči zatvorené. Pokiaľ ide o bazén alebo vírivku, noste ochranné okuliare do vody. 

šošovky Pexels

Čo ak zaspíte?

Ak zaspíte vo svojich šošovkách, prvá vec, ktorú potom urobte je, že ich navlhčíte. Kvapnite si do oka umelé slzy a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Potom šošovky vyberte. Ako správne čistiť a skladovať kontaktné šošovky? Dodržiavanie týchto pravidiel je jednoduché:

  • Umyte si ruky. Pred vložením šošoviek do očí alebo pred ich odstránením si umyte ruky mydlom a vodou.
  • Pokúste sa ich nahradiť každé tri mesiace
  • Na čistenie nikdy nepoužívajte vodu z vodovodu, nie je práve najčistejšia
  • Nešetrite na roztoku. Po vložení šošoviek puzdro vypláchnite a doplňte novým, čistým roztokom 
  • Držte sa pokynov výrobcu. Ak nosíte denné šošovky, na konci dňa ich vyhoďte. Ak nosíte dvojtýždňové šošovky, nenoste ich tretí týždeň. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok