Zmena pacientom pomôže, tvrdí šéf komory lekárnikov o novom predpisovaní liekov

TA3 TASR
18.8.2021 17:12

Predpisovanie lieku bez konkrétneho názvu, teda generická preskripcia, na Slovensku funguje už 11 rokov. Ako povedal prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ, týmto opatrením ide najmä o to, aby pacienti zbytočne nedoplácali za lieky.

Lieky lekársky predpis tabletky choroba 1140px (SITA/Marián Peiger)
SITA/Marián Peiger

Zdôraznil, že v súčasnosti má lekár povinnosť pacienta informovať o tom, aké možnosti liekov má pacient na výber a tiež má právo vedieť, ktoré lieky sú buď bez doplatku alebo s najnižším doplatkom. Takýto krok považuje za propacientský.

V tejto súvislosti poukázal na navrhovanú novelu zákona o liekoch, ktorá by zaviedla povinnú generickú preskripciu bez uvádzania konkrétneho názvu lieku. Zdôraznil, že sa na spôsobe predpisovania liekov nič zásadné meniť nebude. Podľa jeho slov by sa takouto zmenou vypustila veta, ktorá hovorí o tom, že pri predpísaní liekov postupom, ktorý v slovenskom zdravotníckom systéme funguje 11 rokov, môže lekár uviesť poznámku o tzv. odporúčanom názve lieku.

„Stále však ostáva platné ustanovenie, že pokiaľ lekár trvá na konkrétnom názve lieku, tak na to existuje právny štatút predpisovania a vydávania liekov,“ zdôraznil. Sukeľ si nemyslí, že dochádza k dramatickej zmene, pretože spôsob predpisovania zmeniť nejde. Dodal, že sa  vynechá „zbytočná poznámka, ktorú už aj tak mnohí lekári v súčasnosti nepoužívajú“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok