Takáčovec Zeman chce vypovedať. Slovenská polícia možnú spoluprácu víta

TA3 TASR
18.8.2021 16:41

Slovenská polícia víta, že člen bratislavskej skupiny takáčovcov Matej Zeman, obvinený v kauze manipulovania svedeckých výpovedí, je ochotný vypovedať prostredníctvom telemostu. Aktuálne by sa mal nachádzať v Chorvátsku, kde podľa svojich vyjadrení požiadal o politický azyl.

EXKLUZÍVNE Matej Zeman, po ktorom pátra polícia, žiada v Chorvátsku o azyl
TASR/Jakub Kotian

"Polícia možnú spoluprácu v prípade potreby určite uvíta, naďalej však budeme vo svojej činnosti postupovať podľa platnej právnej úpravy vrátane využitia medzinárodnej policajnej spolupráce," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru SR Michal Slivka. "V prípade konaní na základe európskeho zatýkacieho rozkazu nemá Ministerstvo spravodlivosti SR žiadne právomoci. Medzi justičnými orgánmi zainteresovaných štátov prebieha priamy styk," uviedol zase hovorca rezortu spravodlivosti Peter Bubla.

"Dnes nám bol doručený európsky zatýkací rozkaz na menovaného," dodal Bubla s tým, že na Mateja Zemana vydal európsky zatýkací rozkaz Okresný súd Bratislava III 11. augusta.

Takáčovec Matej Zeman tvrdí, že od 13. augusta bol zaradený do azylového procesu, a preto nemôže vycestovať späť na Slovensko. "Na základe politického tlaku na moju osobu, moju rodinu a z obavy o svoj život som sa rozhodol požiadať Chorvátsku republiku o politický azyl," uviedol v utorok v exkluzívnom rozhovore pre našu televíziu s tým, že prostredníctvom svojej advokátky opätovne požiadal o výsluch cez telemost. Podľa informácií mal pôvodne Matej Zeman vypovedať na polícii v Bratislave záverom tohto týždňa.

Matej Zeman je jedným z trojice obvinených svedkov v mediálne známych policajných kauzách. Po ňom a po podnikateľovi Petrovi Petrovi vyhlásili pátranie. Csabu Dömötöra v tomto prípade odsúdili za krivú výpoveď na 32 mesiacov podmienečne s odkladom na päť rokov. Petra Petrova zobral do väzby v sobotu (14. 8.) Špecializovaný trestný súd v Pezinku v inej korupčnej veci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok