Lotéria je spojená s Matovičom. Vinu za nešťastný rozjazd nemá na koho zvaliť

TA3
19.8.2021 07:00

Očkovacia lotéria, ktorej prvé kolo odštartovalo v nedeľu, vzbudzuje rozpačité reakcie. Podľa prieskumu ju väčšina respondentov neschvaľuje, výhrady zazneli aj z koaličných strán SaS a Za ľudí. Lotériu ako úspešný projekt vytrvalo prezentuje šéf ministerstva financií a líder OĽANO Igor Matovič, ktorý stojí za jej prípravou.

Igor Matovič 1140px (TASR/Dano Veselský)
TASR/d

Matovičove vlastné nápady

"Lotéria je od svojho ohlásenia spojená s osobou Igora Matoviča, ktorého ministerstvo ju prakticky realizuje a jej prípadný úspech či neúspech bude jednoznačne vnímaný ako jeho osobný politický úspech či zlyhanie," poukazuje politológ Branislav Dolný.

Podľa Dolného však Matovič na rozdiel od predchádzajúcich sporov "nemá veľmi možnosti preniesť zodpovednosť za problémy či neúspechy na koaličných partnerov, či niekoho iného." Strany mu tento projekt bez väčších problémov odsúhlasili, pripravovalo ho ministerstvo pod Matovičovým vedením a "zdá sa, že kľúčové parametre vychádzajú z jeho vlastných nápadov".

Motivácia je otázna

Pri súčasných pravidlách a nastavení lotérie je relatívne zložité dostať sa k hlavnej výhre, hodnotí politológ. Výhru podmieňuje viacero krokov a potreba byť pripravený v daný čas vysielania relácie. "Ako ukázala prvá časť, zvolené riešenie riešenie nebolo ani technicky premyslené a vyvoláva otázky o zmysle tejto "hry"," myslí si Dolný.

Model, v akom sa lotéria realizuje, podľa politológa "neprináša ani dobrú motiváciu nezaočkovaným očkovať sa, ani jednoduchú odmenu pre očkovaných, ale skôr odmeňuje tých, ktorí majú možnosť a ochotu zapojiť sa do televíznej šou."  Dolný konštatuje, že lotéria svoj potenciál zatiaľ nenapĺňa tak, ako by mohla.

Očkovaciu lotériu a odmeny za presviedčanie väčšina respondentov neschvaľuje. Vyplýva to z kontinuálneho prieskumu "Ako sa máte, Slovensko?", ktorý iniciuje SAV, MNFORCE a Seesame. Prieskum uskutočnili od 15. do 20. júla.

Cit pre nespravodlivosť

Po odvysielaní prvého kola lotérie reagoval Matovič v statuse na Facebooku: "300 tisíc v lufte… “nepozerám telku” 400 tisíc v lufte … “mám pomalý internet”… nuž, tým pádom prvý šťastlivec budúcu nedeľu hrá rovno o 500 tisíc evri." Expremiérova reakcia podľa Dolného nebola najšťastnejšia. Potom sa však Matovič "rýchlo zorientoval, pochopil problém a cíti nespravodlivosť".

Rýchle odcestovanie za pani Zuzanou bolo súčasťou krízovej komunikácie a politológ verí, že má Matovič aj úprimnú snahu "napraviť nespravodlivosť, keďže je na ne citlivý". "Na druhej strane je to aj priznanie zlyhania v projekte, ktorý osobne zastrešuje a má za neho politickú zodpovednosť," vysvetľuje Dolný.

Podľa politológa by sme sa mali pýtať, "kto prišiel s myšlienkou podmieňovať hlavnú výhru a motiváciu na stresujúcu podmienku opakovania hesla z televíznej relácie, čo je významom tejto hry a či prebehlo nejaké testovanie hry pred jej spustením". Dolný predpokladá, že po prvom kontroverznom kole sa počty zaočkovaných "rozhodne nezvýšili".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok