Nechali by ste sa obhajovať právnikom-robotom? Až taká vzdialená budúcnosť to nie je

TA3/hm
19.8.2021 06:00

Mohol by byť vaším právnikom robot? Znie to ako pritiahnuté za vlasy, no právnická obec využíva softvérové systémy umelej inteligencie - počítačové programy, ktoré môžu aktualizovať a myslieť samostatne - stále čoraz viac.

robot budúcnosť sci-fi 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Joshua Browder opisuje jeho aplikáciu DoNotPay ako "prvého robotického právnika na svete". Používateľom totiž pomáha navrhnúť právnické listy. Chatbotovi poviete, čo je vaším problémom, napríklad odvolanie sa proti pokute za parkovanie, a navrhne vám, čo je podľa neho najvhodnejšie. "Ľudia môžu zadať svoj argument vlastnými slovami a softvér nájde zhodu, ako to povedať legálnym a správnym spôsobom," povedal BBC.

Inšpirovali ho pokuty za parkovné

Spoločnosť 24-ročného muža bola založená v Silicon Valley v Kalifornii, ale počiatky jeho firmy siahajú do Londýna v roku 2015, kedy mal Browder 18 rokov. "Ako tínedžer z Hendonu v severnom Londýne som bol príšerným vodičom," priznal. "Dostával som množstvo drahých parkovacích lístkov, ktoré som si ako stredoškolák nemohol dovoliť."

Browder našiel vďaka prieskumom a žiadostiam o prístup k informáciám najlepšie spôsoby, ako podať proti lístkom námietku."Ak viete, čo máte povedať, môžete ušetriť mnoho času aj peňazí." Namiesto kopírovania vždy toho istého dokumentu, našiel perfektnú prácu pre sofvér. V roku 2015 tak vytvoril v priebehu pár týždňov prvú verziu DoNotPay, "v skutočnosti len na to, aby zaujal rodinu".

Potom sa aplikácia rozšírila naprieč Britániou a Spojenými štátmi a teraz pomáha používateľovi napísať listy s celou škálou problémov, ako poistné udalosti, žiadosti o turistické víza, sťažnosti obchodnému alebo miestnemu úradu, vrátenie financií za dovolenku, v ktorej nemôžete pokračovať, alebo zrušenie členstva vo fitness centre. Browder hovorí, že posledné dve z vymenovaných vzrástli najmä počas pandémie.

DoNotPay tvrdí, že má teraz 150-tisíc platiacich predplatiteľov. Aj keď sa stretáva s kritikou a tým, že takéto právne rady nie sú dostatočne presné, minulý rok vyhral ocenenie Americkej advokátskej komory. Browder tvrdí, že celková úspešnosť je 80 percent, pri parkovacích lístkoch je to 65 %, pretože "niektorí ľudia sú aj vinní".

Prehľadávanie a triedenie spisov

Mohli by ste si myslieť, že ľudskí právnici by sa mohli obávať zasahovania umelej inteligencie do ich poľa pôsobnosti. No niektorí sú práve nadšení, keďže softvér môže byť použitý na rýchle prehľadávanie a triedenie obrovského množstva prípadov.

Jednou takou právničkou je Sally Hobson, advokátka v londýnskej právnickej firme The 36 Group, ktorá pracuje na kriminálnych prípadoch. Nedávno použila umelú inteligenciu v procese, kde išlo vraždu. V prípade potrebovala rýchlo zanalyzovať viac ako 10-tisíc dokumentov. Sofvér vypracoval úlohu o štyri týždne skôr, ako by to trvalo ľuďom a v procese ušetril 50-tisíc libier.

Nechali by ste sa obhajovať advokátom-robotom? TASR/AP (ilustračné)

Právnici používajúci umelú inteligenciu na asistenciu sa "stávajú normou, už to nie je len vec, ktorú je pekné mať," hovorí Eleanor Weaver, výkonná riaditeľka firmy Luminance, ktorá používa softvér. Viac ako 300 iných právnických firiem v 55 krajinách ho tiež používa, sofvér pracuje v 80 jazykoch. 

"Historicky tu máme mnoho technológií, ktoré neboli lepšie než vyhľadávanie cez kľúčové slová, ako využívanie control-F na počítači," hovorí Weaver. Na porovnanie uvádza, že dnešné sofistikované softvéry dokážu prepojiť spojené slová a frázy. Avšak, umelá inteligencia právnikom nepomáha len s triedením listinných dôkazov. Teraz im tiež môže pomáhať pripravovať a štruktúrovať ich prípad, a hľadať relevantné právne precedensy.

Umelú inteligenciu si pochvaľujú

Laurence Lieberman, ktorý vedie londýnskú právnickú firmu Taylor Wessing, digitalizuje spory používaním softvéru, ktorý vyvinula izraelská firma Litigate. "Nahráte zhrnutie a podania vášho prípadu. Sofvér vstúpi a zistí, kto sú kľúčoví hráči," hovorí. "Umelá inteligencia ich potom prepojí a chronologicky zoradí kľúčové udalosti a vysvetlenia, čo sa stalo v ktorý dátum".

Medzitým, Bruce Braude, vedúci technologický pracovník Deloitte Legal, právnej zložky gigantu Deloitte, hovorí, že jeho softvérový systém TAX-I môže analyzovať historické dáta zo súdov o podobných prípadoch daňových odvolaní. Firma tvrdí, že môže presne predpovedať, aké budú odvolania. Poskytuje to vyčísliteľnú pravdepodobnosť úspechu, vďaka ktorej sa môžete rozhodnúť, či vôbec pokračovať, hovorí Braude.

Pred rokmi ho to desilo

Hoci umelá inteligencia pomáha napísať právny list alebo asistovať ľudským právnikom, budeme niekedy vidieť robotických obhajcov, advokátov alebo dokonca robotických sudcov? "Myslím, že ani zďaleka tam ešte nie sme," hovorí Weaver. Ale iní, ako napríkald profesor Richard Susskind a poradenská skupina najvyššieho súdu v Anglicku, si nie sú takí istí.

Profesor Ausskind hovorí, že v 80. rokoch bol skutočne zdesený z myšlienky počítačového sudcu, ale teraz už nie je. Poukazuje na to, že ešte pred pandémiou koronavírusu, "mala Brazília nevybavené veci vo vyše 100 miliónoch súdnych prípadov. Nie je možné, aby ľudskí sudcovia a právnici disponovali takým množstvom prípadov."

Hovorí, že ak umelá inteligencia dokáže veľmi presne (povedzme s 95 % pravdepodobnosťou) predvídať výsledok súdneho rozhodnutia, možno by sme mali začať považovať tieto predpovede za záväzné, a to najmä v krajinách, kde je množstvo nevybavených prípadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok