Východnú šachtu Bane Handlová plánujú uzatvoriť ešte tento rok

TA3 TASR
18.8.2021 11:26

Hornonitrianske bane Prievidza pokračujú s prácami na uzatváraní jednotlivých častí podzemia Bane Handlová a Bane Nováky. V Handlovej sa týkajú 8. ťažobného poľa Východnej šachty a 12. ťažobného poľa, v Novákoch 7. ťažobného poľa a centrálneho závodu Baňa Nováky II.

Handlová baňa baníci tragédia 2009 1140px (TASR)
TASR

"V 8. ťažobnom poli – Východná šachta Bane Handlová finišujeme s bezpečnostnými prácami v podzemí. Pristupujeme k uzatvoreniu hlavných banských otvárkových diel – Východná šachta, Južná VII, Nová východná vetracia šachta a objektov na povrchu," informovala ďalej tlačová hovorkyňa spoločnosti Adriana Siváková.

Po odstránení stavieb a uzatvorení zvislých banských diel podľa nej pozemky upravia a vykonajú na nich technickú a biologickú rekultiváciu. Uzatváranie a likvidáciu poľa naplánovala firma do konca tohto roka.

"Časť 12. ťažobného poľa Bane Handlová je od začiatku roka tohto súbežne uzatváraná vykonávaním bezpečnostných prác a doťažbou zvyškových zásob uhlia. Postupne sú demontované elektrické strojné zariadenia, likvidované prevádzky a banské diela. Uzatváranie ťažobného poľa bude pokračovať aj v roku 2022," doplnila Siváková.

Doťažbu zvyšných uhoľných zásob podľa nej ukončili baníci v 7. ťažobnom poli Bane Nováky. V súčasnosti v podzemí budujú hrádze, ktoré slúžia na bezpečné izolovanie vyťažených priestorov od ostatných častí bane.

"V katastrálnom území obce Sebedražie v rámci Centrálneho závodu Baňa Nováky II. budeme vykonávať práce na asanácii povrchových objektov, ktoré boli v minulosti využívané pri ťažbe, spracovaní a úprave uhlia. Vytvárajú sa tým podmienky na nové využitie tohto hnedého parku," dodala hovorkyňa.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok