Taliban neprospel ani Bidenovi. Jeho popularita klesla na zatiaľ najnižší bod

TA3 TASR
18.8.2021 11:20

Popularita amerického prezidenta Joea Bidena klesla o sedem percentuálnych bodov a v súčasnosti je najnižšia od jeho nástupu do funkcie. V stredu o tom informovala agentúra Reuters.

Najhorší výsledok od nástupu

Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu Ipsos vyjadrilo prezidentovi dôveru 46 percent dospelých Američanov. Ide o najhorší výsledok od januára, keď sa stal šéfom Bieleho domu.

Bidenova popularita klesla po tom, ako Taliban vstúpil do afganského hlavného mesta Kábul a "vymazal" dve desaťročia americkej vojenskej prítomnosti v krajine, napísala agentúra Reuters. Väčšina republikánskych, ale aj demokratických voličov však uviedla, že chaos v Afganistane je dôkazom toho, že USA sa mali stiahnuť z jeho územia už skôr.

Američania chcú vyslanie vojakov do Kábulu

Prieskum Ipsosu ďalej ukázal, že 75 percent Američanov podporuje rozhodnutie vyslať ďalších vojakov do Kábulu na zabezpečenie hladkého priebehu sťahovania zamestnancov americkej ambasády a afganských tlmočníkov.

Z prieskumu verejnej mienky vyplynulo aj to, že kroky amerického prezidenta Bidena sú v súčasnosti hodnotené menej pozitívne, než boli hodnotené kroky exprezidenta Georgea W. Busha, ktorý nariadil inváziu do Afganistanu a v konečnom dôsledku stál na počiatku "márneho úsilia amerických jednotiek v tejto krajine," napísala agentúra Reuters.

Zhruba 44 percent respondentov uviedlo, že si myslí, že Biden odviedol v Afganistane "dobrú prácu". Pre porovnanie, až 51 percent opýtaných ocenilo spôsob, akým viedli vojenské ťaženie v Afganistane jeho predchodcovia, bývalí prezidenti Donald Trump a Barack Obama.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok