V Tichom oceáne vznikol sopečnou eróziou nový ostrov, Japonsku môže priťažiť

TA3 TASR
18.8.2021 07:11

K vyše 6000 ostrovom, ktoré tvoria japonské súostrovie, pribudol nový prírastok. Podľa vedcov, ktorých v utorok citoval denník The Guardian, podmorská sopečná erupcia 1200 kilometrov južne od Tokia vytvorila novú pevninskú plochu.

sopka havajské ostrovy kráter 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Ostrov sa sformoval v Tichom oceáne približne 50 kilometrov južne od Minami Ioto, najjužnejšie situovaného ostrova skupiny Ogasawara, známej aj ako Boninské ostrovy. Japonská pobrežná hliadka uviedla, že nový ostrov má tvar polmesiaca s priemerom približne jeden kilometer.

Jeho životnosť však môže byť krátkodobá. Veľa bude závisieť od toho, z čoho ostrov pozostáva - popol a rôzne fragmenty nevydržia neustály nápor vlnobitia, ale pokračujúca vulkanická činnosť by mohla priniesť lávové prúdy, ktoré vytvoria odolnejší povrch.

Ostrovy sformované podobným spôsobom v danej oblasti v rokoch 1904, 1914 a 1986 všetky zmizli následkom erózie. V roku 2013 niekoľkotýždňovou sopečnou aktivitou vznikol ostrov, ktorý sa spojil s existujúcim ostrovom Nišinošima a vytvoril novú pevninu.

Japonský meteorologický ústav tvrdí, že najnovšia erupcia, ktorá sa začala koncom minulého týždňa, by mohla pokračovať, a vydal preto varovania v súvislosti s dymom a veľkým nánosom popola v okolitých vodách.

Pobrežná hliadka objavila ostrov v nedeľu počas pozorovania erupcie zo vzduchu. Objavenie sa nových ostrovov v najjužnejších oblastiach Japonska môže mať potenciálne geopolitické dôsledky, ak ich poloha umožní vláde rozšíriť územie krajiny, hoci len o niekoľko stoviek metrov, komentuje The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok