Ceny elektriny a plynu rastú. Ministerstvo hospodárstva pripravuje riešenia

TA3 TASR
17.8.2021 17:13

Rezort hospodárstva vníma aktuálnu situáciu na svetových burzách a s ňou súvisiaci prudký nárast trhových cien elektriny a plynu. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva hospodárstva SR v reakcii na vyjadrenia opozičnej strany Smer-SD.

plynový sporák plyn 1140 px (TASR/Pavel Neubauer)
TASR/Pavel Neubauer

"MH SR chce preto využiť všetky dostupné možnosti a v spolupráci s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví pripravuje riešenia na zmiernenie dopadu na koncové účty slovenských domácností a podnikateľov. Budú sa týkať regulovaných taríf, nakoľko štát nemá relevantnú možnosť ovplyvňovať spoločný trh s komoditami. Po vyhodnotení všetkých možností a ukončení rokovaní budú prezentované verejnosti," spresnilo ministerstvo hospodárstva.

Poznamenalo, že doteraz prijaté opatrenia z dielne ministerstva, ako napríklad nižšie zaťaženie koncových cien elektriny obmedzením štedrých dotácií pre fotovoltiku, vytvorili priestor na budúcoročnú úsporu vo výške 60 až 80 miliónov eur.

"Čo sa týka plynovodu Nord Stream 2 - Slovenská republika má ako akcionár tranzitnej spoločnosti Eustream významné príjmy z prepravy plynu cez naše územie a zachovanie jeho funkčnosti je dôležité nielen pre energetickú bezpečnosť Slovenska, ale aj celého regiónu. Pri prezentácii dohody o Nord Stream 2 bola totiž potvrdená úloha tohto tranzitu pri zabezpečovaní dovozných potrieb plynu pre členské štáty EÚ," priblížilo ministerstvo hospodárstva.

Rezort hospodárstva tiež očakáva, že časť objemov plynu z Nord Stream 2 bude cez Nemecko a Českú republiku prúdiť na Slovensko a od nás ďalej do Rakúska a Talianska. Aj za týmto účelom bol projekt navrhnutý, čo potvrdzujú dlhodobé rezervácie kapacít urobené pre prípad spustenia plynovodu Nord Stream 2. V Nemecku, Česku a na Slovensku bola vybudovaná aj nová infraštruktúra.

Fico chce od vlády plán

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico v utorok na brífingu uviedol, že vláda by mala predložiť plán, čo urobí s rastúcimi cenami energií pre budúci rok. "Žiadame vládu SR, aby predložila jasný plán, čo ide robiť s tým, aby zabránila, že dôjde k prudkému zdražovaniu cien elektriny a plynu pre domácnosti v roku 2022," priblížil Fico.

Predseda Smeru-SD tiež upozornil, že Slovensko môže prísť pre projekt Nord Stream 2 o významné príjmy za tranzit plynu z Ruska cez Ukrajinu do západnej Európy. "Vláda, pýtame sa vás, aké opatrenia ste prijali, aby bol zabezpečený tok plynu aj cez územie SR. Hovoríme o miliardách eur príjmov, ktoré má SR z tranzitu plynu. Čo keď nám povedia, že cez náš plynovod pôjde len plyn určený pre našu domácu spotrebu," dodal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok