Sú tábory pre deti dostatočne bezpečné? Tomanová vyzýva ministrov, aby situáciu riešili

TA3 TASR
17.8.2021 16:18

Komisárka pre deti Viera Tomanová je zronená z tragédie v detskom letnom tábore v obci Turček. Rodine chlapca, ktorý v noci v tábore zahynul, vyjadruje úprimnú sústrasť. Deťom, ktoré utrpeli zranenie, želá skoré uzdravenie. Komisárka zároveň konštatuje, že viaceré detské tábory sú nedostatočne vybavené z hľadiska bezpečnosti detí.

Školy by nemali brať deti na viacdňové výlety. Toto odporúča ministerstvo
TASR/František Iván

Opätovne sa obracia na zodpovedné osoby, aby v detských táboroch urobili všetko pre bezpečnosť detí. Vyzýva ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka, ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga aj všetky verejné inštitúcie poskytujúce finančnú podporu detským táborom, aby dotácie na detské tábory podmieňovali preverením bezpečnosti, materiálno-technických a hygienických podmienok tábora a rovnako profesionálnym statusom osôb, ktoré sa o deti v táboroch starajú, vrátane vylúčenia akéhokoľvek rizika pred zneužitím detí.

Komisárka pre deti verí, že orgány činné v trestnom konaní dôsledne vyšetria okolnosti a príčiny tragédie a vyvodia dôsledky voči zodpovedným osobám. Letný stanový tábor v obci Turček zničila v noci z pondelka (16. 8.) na utorok veterná kalamita. Nachádzalo sa v ňom 104 detí, z ktorých sedem utrpelo zranenia a jedno prišlo o život. Zranené deti previezli do okolitých nemocníc, ich stav je stabilizovaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok