Vplyv covidu na mozog: O čom sa nehovorí, ale môže sa vás týkať

TA3/bd
17.8.2021 09:00

Viac ako rok od novej pandémie koronavírusu vedci neúnavne pracujú na lepšom porozumení vírusu a jeho krátkodobých a dlhodobých dôsledkov na zdravie. Medzi najčastejšie hlásené príznaky patrí únava, dýchavičnosť, kašeľ a bolesť kĺbov a hrudníka, ale dlhodobé účinky môžu zahŕňať problémy s myslením a koncentráciou, tzv. mozgovú hmlu.

Vplyv covidu na mozog: O čom sa nehovorí, ale môže sa vás týkať
Pixabay

Tieto mozgové symptómy boli identifikované u mnohých pacientov, ktorí naďalej trpia pretrvávajúcimi symptómami šesť mesiacov alebo dlhšie po počiatočnej diagnostike covidu. Čo teda zatiaľ vieme o vplyve vírusu na mozog a čo môžete urobiť na podporu zdravia svojho mozgu po infekcii? Nie každý, kto má covid končí aj s mozgovými príznakmi. Existuje však niekoľko z nich, na ktoré si dať pozor:

mozog FreePik

1. Covid encefalitída

K závažnejším účinkom patrí niečo, čo je známe ako zápal mozgu. Približne 10 percent ľudí s ochorením koronavírusu a s neurologickými komplikáciami môže naďalej trpieť nejakou formou encefalitídy. Aj keď to nie je veľmi bežné, zo skúsenosti vieme, že encefalitída spôsobená inými vírusmi môže viesť k dlhodobým problémom, ako je včasná demencia alebo cievna mozgová príhoda, takže je obava, že encefalitída vyvolaná COVID-19 môže mať rovnaké dôsledky.

spanok Pixabay

2. Problémy duševného zdravia

U ľudí trpiacich dlhým covidom boli hlásené aj psychiatrické symptómy. Štúdia z februára 2021 zistila, že odhadom 24 percent pacientov zotavujúcich sa z ťažkých infekcií covidu spĺňa kritériá pre depresiu alebo úzkostnú poruchu. Tá istá štúdia tiež zistila súvislosť medzi pacientmi, ktorí sa zotavujú z ťažkého vírusu a posttraumatickou stresovou poruchou.Tá nezahŕňa iba depresiu a úzkosť, ale spôsobuje aj problémy so spánkom, ktoré ešte viac znižujú kognitívne funkcie.

3. Syndróm chronickej únavy

Vedci tiež spozorovali niekoľko postvírusových syndrómov postihujúcich mozog, ako napríklad syndróm chronickej únavy, poruchy charakterizované extrémnou únavou alebo únavou, ktorá môže tiež spôsobiť problémy s pamäťou a problémy s koncentráciou. 

depresia unava Pixabay

Podporte zdravie mozgu 

Ak ste prekonali covid alebo sa z neho práve zotavujete, tu je niekoľko spôsobov, ako môžete pracovať na obnove svojho neurologického zdravia.

1. Precvičujte mozog

Precvičuje si mozog prostredníctvom mentálnej stimulácie alebo mentálnych cvičení. Mentálna náročnosť vášho mozgu vytvára nové spojenia, ktoré chránia pred budúcou stratou pamäte. Čo sa týka výberu týchto aktivít, začnite vecami, ktoré vás bavia, napríklad krížovkami alebo sudoku. Pokúste sa nájsť veci, ktoré vás nútia používať mozog spôsobom, ktorý vám príde príjemný a trochu náročný.


salat FreePik

2. Jedzte potraviny vhodné pre mozog

Zdravá strava prospieva každému orgánu vo vašom tele, vrátane mozgu. Konzumácia stravy pozostávajúcej zo zelenej listovej zeleniny, rýb, strukovín a celozrnných výrobkov zlepší zdravie. 

3. Cvičenie na dennej báze

Cvičenie prospieva takmer každému aspektu vášho zdravia, od zníženia rizika srdcových chorôb až po posilnenie svalov a kostí. Tiež to posilňuje zdravie vášho mozgu. Každodenné cvičenie udržiava otvorené cievy a zlepšuje okysličenie mozgu. Tým sa zabráni pomalému poškodzovaniu a odumieraniu mozgových buniek, čo následne zlepší celkovú funkciu mozgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok