Superbúrka sa blíži k New Yorku, hlásia prvých nezvestných

TA3, SITA, TASR
29.10.2012 16:13

Hurikán Sandy naberá na sile a očakáva sa, že jeho centrum sa presunie nad husto obývané východné pobrežie Spojených štátov. Na mori hlásia prvých nezvestných.

Hurikán Sandy (SITA).jpg

Hurikán opäť zosilnel

Hurikán Sandy, ktorý by mal zasiahnuť východné pobrežie Spojených štátov, opäť zosilnel a podľa aktuálnych údajov ho sprevádza vietor s najvyššou ustálenou rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány v Miami, podľa ktorého sa o 17:00 SELČ stred búrky nachádzal približne 330 kilometrov juhovýchodne od Atlantic City a približoval sa k pevnine rýchlosťou 30 kilometrov za hodinu.

New York, Washington a ďalšie veľkomestá sa medzitým pripravujú na priamy zásah, zatiaľ čo guvernér štátu Maryland Martin O'Malley vyjadril presvedčenie, že niektorí obyvatelia blížiacu sa pohromu neprežijú.

"Hurikán Sandy príde do Marylandu. Ovládne ho a bude ho bičovať dobrých 24 až 36 hodín," povedal O'Malley pred novinármi v štátnom koordinačnom stredisku. "Dni pred nami budú ťažké. Budú prípady, keď ľudia v tejto búrke zomrú a zahynú," varoval guvernér očakávajúci už v najbližších hodinách "veľmi silný vietor", dlhodobé výpadky v dodávkach elektriny a rozsiahle záplavy na vodných tokoch ústiacich do zátoky Chesapeake.

O'Malley vyzýva motoristov, aby až do utorňajšej noci nejazdili. Prístav Ocean City, kde už vlnobitie stihlo poškodiť nábrežnú promenádu, je podľa neho úplne evakuovaný a na území celého Marylandu otvorili 23 núdzových nocľahární pre najohrozenejšie skupiny obyvateľov.

Na Manhattane sa zrútil obrovský žeriav

Predstavitelia amerického mesta New York v pondelok nariadili, aby ľudia opustili vyššie poschodia budov v blízkosti výškového stavebného žeriava, ktorý sa čiastočne zrútil. Obrovský žeriav by podľa záchranárov mohol spadnúť úplne na zem. Horné rameno žeriava sa uvoľnilo a knísalo sa vo vzduchu priamo nad 57. ulicou pri Central Parku. Došlo k tomu v čase, keď sa do oblasti blížil mohutný hurikán Sandy. Úrady nehlásili žiadnych zranených, ale ulice z preventívnych dôvodov vyprázdnili.

"Z dôvodu havárie žeriava na 57. ulici vo štvrti Manhattan sa všetkým obyvateľom budov západnej 57. ulice medzi 6. a 7. Avenue nariaďuje okamžitý presun do nižších podlaží budov a spojenie sa s predstaviteľmi zodpovednými za bezpečnosť v budovách," píše sa v oznámení radnice, z ktorého citovala agentúra Reuters.

ny.jpg

Obama: Pred príchodom hurikánu sme nič nepodcenili

Obama dnes na mimoriadnej tlačovej konferencii v Bielom dome upozornil, že búrka zasiahne milióny ľudí. Vyzval Američanov, aby sledovali varovania úradov. Kľúčové je podľa Obamu zabezpečiť, aby verejnosť v súvislosti s prípravou na búrku sledovala varovania.

Americký prezident podľa agentúry AP konštatoval, že nemá obavy z toho, že by hurikán mohol znížiť šancu na jeho opätovné zvolenie za šéfa Bieleho domu. Povedal, že hlavnou prioritou je zabezpečiť ochranu životov obyvateľov.

"Som presvedčeným, že všetci k situácii pristupujú veľmi zodpovedne. Zhromaždili sme všetky kapacity, ktoré potrebujeme, ale teraz je najdôležitejšie, aby verejnosť sledovala varovania," povedal Obama. Vyzval ľudí, aby si navzájom pomáhali. "Úžasná vec na Amerike je to, že keď prežívame ťažké časy, všetci ťaháme za jeden povraz," vyhlásil americký prezident.

Najväčší hurikán v dejinách USA?

Hurikán prvej kategórie sprevádzal ráno miestneho času vietor so stálou maximálnou rýchlosťou okolo 140 kilometrov za hodinu, čo je o 20 km/h viac než tri hodiny predtým. Jeho centrum sa nachádzalo 615 kilometrov juhovýchodne od mesta New York a obrátilo sa smerom k pobrežiu.

Hurikán bol široký takmer 1600 kilometrov a vietor so silou tropickej búrky siahal do vzdialenosti 780 kilometrov od centra.

Sandy by podľa meteorológov mohol byť najväčším hurikánom, aký kedy v dejinách USA zasiahol kontinentálnu časť tejto krajiny. V oblastiach severovýchodu USA a Kanady, ktoré ležia na jeho predpokladanej ceste, žije približne 50 miliónov ľudí.

Meteorológovia predpovedajú, že centrum hurikánu by malo prejsť nad pevninu v štáte New Jersey neďaleko Atlantic City. Hoci zatiaľ nemá silu hurikánu Katrina, ktorý v roku 2005 zdevastoval New Orleans, stále má priestor na ďalšie zosilnenie. Vzhľadom na mimoriadnu veľkosť Sandy by veľmi silný vietor mal región bičovať až dva dni.

V zasiahnutých regiónoch môže podľa očakávaní hurikán vyvracať stromy, poškodiť budovy, spôsobiť výpadky elektriny i veľké záplavy. NHC varovalo pred životunebezpečným vlnobitím, veľmi silným vetrom na pobreží a hustým snežením v Apalačských vrchoch.

Do bezpečia vo vyšších nadmorských výškach sa už presunuli státisíce ľudí. V mnohých mestách zatvorili školy a verejná doprava vrátane leteckej a železničnej sa v regióne takmer úplne zastavila a americké burzy cenných papierov zatvorili v súvislosti s počasím po prvý raz za 27 rokov. Stav pohotovosti vyhlásili v deviatich štátoch.

V Karibiku zabil desiatky ľudí

Sandy si vyžiadala 66 obetí na životoch v Karibiku, kým cez víkend priniesla silné dažde do pobrežných oblastí USA, no tiež spôsobila snehové zrážky vo vyšších polohách. V štátoch východného pobrežia už v nedeľu večer hlásili spolu 14.000 zákazníkov bez elektriny.

Sandy je podľa meteorológov zriedkavo sa vyskytujúcou hybridnou "superbúrkou", vytvorenou spojením arktického prúdenia vzduchu s tropickou búrkou. V niektorých oblastiach môže napadať až 30 centimetrov zrážok, prípadne až 90 centimetrov snehu.

Záchrana posádky Bounty

Vrtuľníky americkej pobrežnej stráže zachránili z člnov na mori neďaleko pobrežia Severnej Karolíny 14 zo 16 členov posádky lode Bounty, ktorú opustili, keď sa ocitla v ceste hurikánu Sandy. Oznámila to riaditeľka Organizácie HMS Bounty Tracie Simoninová. Pobrežná stráž uviedla, že pokračuje v pátraní po dvoch nezvestných členoch posádky.

Repliku historickej fregaty postavili pre nakrúcanie filmu Vzbura na lodi Bounty z roku 1962. Simoninová povedala, že loď vyplávala minulý týždeň z Connecticutu a smerovala na Floridu. Posádka bola údajne v stálom kontakte s Národným hurikánovým centrom a pokúšala sa hurikánu vyhnúť.

Podľa posledných správ trojsťažnová 55 metrov dlhá plachetnica začala naberať vodu a stratila pohon, ešte stále však odolávala 5,5-metrovým vlnám. Replika Bounty sa objavila vo viacerých filmoch, vrátane Pirátov z Karibiku.

bounty.jpg

Nezvestní Francúzi sa prihlásili polícii na ostrove Martinik

Šiesti občania Francúzska, po ktorých pátrala polícia s podozrením, že sa stratili v rozbúrenom mori počas plavby medzi karibskými ostrovmi Martinik a Dominika, sa prihlásili na polícii s tým, že sú v poriadku. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa polície sa štyria muži a dve ženy vydali na plavbu z Dominiky na motorovom člne o deň neskôr než plánovali. Plavbu odložili pre zlé počasie. Na francúzsky zámorský ostrov Martinik sa vrátili až dnes, a nie v nedeľu, keď ich očakávali ich známi, ktorí zalarmovali políciu. Do pátracej akcie úrady vyslali lietadlo a vrtuľník. Oblasť zasiahol v nedeľu hurikán Sandy, ktorý pripravil v Karibiku o život takmer 70 ľudí, kým sa presunul na sever k východnému pobrežiu USA.

beach.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok