Skvelý objav! Na Sibíri našli levíča z doby ľadovej. Zachovala sa mu srsť, ale aj orgány

TA3
17.8.2021 06:00

Ide o ďalší významný objav. Levíča zachované v perfektnom stave našli vedci v permafroste na Sibíri. Žilo pravdepodobne pred 28-tisíc rokmi a v jeho tráviacom trakte sa dokonca zachovali stopy materského mlieka.

Antarktída ľadovec sneh mráz zima 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Mladá samica, pomenovaná Sparta, bola nájdená pri rieke Semyuelyakh v ruskom Jakutsku v roku 2018. Vedci o nej v súčasnosti informujú v jednej zo svojich štúdií. Tvrdia, že rok predtým, bolo na rovnakom mieste nájdené ďalšie praveké levíča, ktoré pomenovali Boris, píše The Guardian

Levíčatá našli ležať len 15 metrov od seba, avšak, pochádzali z rôznych vrhov a žili v rôznych obdobiach. Samec Boris žil približne pred 43-tisíc rokmi. Mláďatá boli staré približne iba dva mesiace a objavili ich zberatelia mamutích klov. V posledných rokoch boli v regióne nájdené ďalšie dve mláďatá, a to Uyana a Diana. 


Valery Plotnikov, jeden z autorov štúdie informoval, že Sparta je v skvelom stave, o čom svedčí aj zachovalá kožušina, vnútorné orgány, či kostra. "Samotný nález je jedinečný, v Jakutsku doteraz nebol objavený žiadny iný takýto nález, “povedal.

"Dúfame, že niektoré časti materského mlieka zostanú neporušené, vďaka tomu by sme totiž dokázali pochopiť a zistiť, aká bola strava matky levíčaťa," dodal.

Podobné nálezy na Sibíri pribúdajú. Podľa vedcov môžu súvisieť so zmenou klímy, kvôli ktorej sa polárna oblasť otepľuje rýchlejšie, než zvyšok sveta. V dôsledku topenia permafrostu sa tak objavujú nálezy prehistorických zvierat, ktoré sa v zamrznutej pôde zachovali v dobrom stave. 




zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok