Poľsko udelí víza Afgancom, ktorí s ním spolupracovali

TA3 TASR
16.8.2021 18:24

Poľsko udelí víza Afgancom, ktorí spolupracovali s Poliakmi počas misie NATO v Afganistane. V pondelok to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Z Afganistanu sa snaží utiecť množstvo ľudí.
TASR/AP

"Rozhodol som sa udeliť humanitárne víza 45 osobám, ktoré spolupracovali s Poľskom, delegáciou EÚ v Kábule... Dodržíme naše záväzky voči našim spojencom," uviedol Morawiecki, podľa ktorého Poľsku záleží na tých, ktorí pomáhali počas poľskej misie v Afganistane.

Premiér tiež dodal, že Poľsko už pripravuje lietadlo, ktoré "do krajiny dovezie všetkých tých, ktorí sa majú vrátiť" do Poľska,  a to ako poľských občanov a ich rodinných príslušníkov, tak aj tých, ktorí v Afganistane s Poľskom spolupracovali.    

Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov. Poslední poľskí vojaci opustili Afganistan na konci júna, uvádza PAP.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok